Zuivel

Vlaamse Boerenbond ziet kansen voor A2A2-melk

A2A2-melk wordt in Vlaanderen nog maar zelden apart verwerkt
A2A2-melk wordt in Vlaanderen nog maar zelden apart verwerkt

De productie van A2A2-melk kan een interessant nieuw verdienmodel worden voor Vlaamse melkveehouders.

Dit concluderen projectmedewerkers en onderzoekers van Boerenbond, ILVO. UZ Gent en Steunpunt Korte Keten bij de afsluiting van een tweejarig onderzoek naar de eigenschappen van A2A2-melk en de mogelijkheden om deze te vermarkten.

Tientallen jaren onderzoek

De projectpartners maakten een samenvatting van de onderzoeken naar A2A2-melk die de laatste tientallen jaren wereldwijd zijn uitgevoerd. A2A2-melk onderscheidt zich van ‘gewone’ melk door de samenstelling van het bétacaseïne-eiwit. Dit verschilt in slechts één aminozuur, maar hierdoor ontstaan andere afbraakproducten in ons maagdarmstelsel.

Minder risico op verteringsproblemen

‘Literatuur suggereert dat de consumptie van A2A2-melk minder risico op verteringsproblemen oplevert, maar dit moet zeker nog verder opgehelderd worden’, concludeert Sophie Marchand, coördinator van het Centrum voor Gezonde voeding en diëtiek van het UZ Gent.

Makkelijker opschuimen

De onderzoekers vonden in de literatuur nog een aantal voordelen. Zo zou A2A2-melk makkelijker schuim vormen en daardoor interessant kunnen zijn voor de productie van roomijs, opkloproom en mousses, vertelt Barbara Duquenne, onderzoeker van het ILVO.

Mogelijk nieuw verdienmodel

‘Als deze voordelen zich waarmaken, dan is er met A2A2-melk wel degelijk een nieuw verdienmodel te winnen’, stellen de projectpartners. ‘Dertig tot veertig procent van de Vlaamse veestapel produceert naar schatting al A2A2-melk. Deze wordt echter nog maar zelden apart verwerkt. Dat is jammer, zowel voor de landbouwer als voor de consument met intoleranties voor de vertering van melk’, aldus Patrick Pasgang, consulent van Boerenbond.

Alle info op een website

De resultaten van het project worden gepresenteerd op de website A2A2melk.be. Hier is onder andere ook een overzicht te vinden van melkveebedrijven die A2A2-melk produceren.