Zuivel

Verkoop duurzame zuivel steeg 12 procent in 2021

Circa 18 procent van de zuivel die vorig jaar werd verkocht, droeg een keurmerk als EKO, On the way to PlanetProof of BeterLeven
Circa 18 procent van de zuivel die vorig jaar werd verkocht, droeg een keurmerk als EKO, On the way to PlanetProof of Beter Leven

Nederlandse consumenten besteedden afgelopen jaar twaalf procent meer aan zuivelproducten met duurzaamheidskeurmerk dan in 2020.

Dit blijkt uit de Monitor Duurzaam Voedsel 2021, uitgevoerd door Wageningen University & Research in opdracht van het ministerie van LNV.

Aandeel duurzaam vlees 36 procent

Circa 18 procent van de zuivel die vorig jaar werd verkocht droeg een keurmerk als EKO, On the way to PlanetProof of Beter Leven. De omzet van duurzaam geproduceerd vlees en vleeswaren nam in 2021 met 3 procent toe. In deze productcategorie lag het aandeel producten met duurzaamheidskenmerk op 36 procent, met name dankzij het keurmerk Beter Leven.

Effect inflatie nog niet zichtbaar

In de Monitor Duurzaam Voedsel zijn de consumentenbestedingen weergeven op basis van de verkopen via de supermarkten, horeca en catering en speciaalzaken De totale bestedingen aan duurzaam geproduceerde voedingsmiddelen stegen in 2021 met 12 procent ten opzichte van 2020. Afgelopen jaar was 19 procent van het verkochte voedsel geproduceerd onder een duurzaamheidskeurmerk. Het effect van sterke prijsstijgingen en inflatie op de omzet van de (duurdere) producten onder keurmerk is in de cijfers nog niet zichtbaar.

De volledige rapportage is hier te downloaden.