Those Vegan Cowboys vangen kaasmaker Hochland
De grote Duitse kaasmaker Hochland Group gaat samenwerken met Those Vegan Cowboys (TVC). Dit bedrijf, mede opgericht door ‘vegetarische slager’ Jaap Korteweg, produceert in een fabriek door middel van precisiefermentatie het kaaseiwit caseïne.
De bedrijven willen samen de door TVC ontwikkelde caseïne testen in traditionele harde en halfharde kazen en deze kazen verder ontwikkelen.
‘Novel food’ wacht op goedkeuring
Fabrieksmatig geproduceerde caseïne is volgens de Europese regels een ‘novel food’ en moet daarom een uitgebreide toelatingsprocedure ondergaan voordat het op de markt mag worden gebracht. Kaas met microbieel caseïne is dan ook nog niet te koop. TVC meldt dat gewerkt wordt aan een aanvraag voor wereldwijde marktgoedkeuring.
Dit jaar proeverijen in Nederland
Voor de goedkeuring van fabrieksmatig geproduceerde caseïne wordt in eerste instantie gemikt op de Verenigde Staten, omdat procedures daar het vlotst verlopen. TVC verwacht dat kazen met microbieel caseïne in de loop van dit jaar in de VS op de markt kunnen worden gebracht. Azië zal kort daarop zal volgen. Introductie in Europa zal naar verwachting nog minstens drie jaar duren. Wel wil TVC dit jaar in Nederland al proeverijen organiseren.
Groot familiebedrijf
Hochland is een internationaal opererend Duits familiebedrijf dat in 2023 met de productie en verkoop van meer dan 400.000 ton kaas een omzet realiseerde van 2,25 miljard euro. TVC werkt ook al samen met de Nederlandse kaasmaker Westland Kaas.