Zuivel

Sojadrank mag in de VS melk heten maar koemelk blijft standaard gezonde voeding

Meer dan de helft van de Amerikaanse consumenten denkt dat alternatieve producten dezelfde voedingswaarde hebben als echte zuivel
Meer dan de helft van de Amerikaanse consumenten denkt dat alternatieve producten dezelfde voedingswaarde hebben als echte zuivel

Plantaardige alternatieven voor zuivel, gebaseerd op bijvoorbeeld soja, haver of amandelen, mogen van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) voortaan officieel worden verkocht onder namen als melk, yoghurt en boter.

De FDA doet producenten echter wel de aanbeveling om op het etiket van plantaardige zuiveldranken expliciet de belangrijkste verschillen met koeienzuivel te vermelden, zo schrijft de Amerikaanse krant The Washington Post.

Consument weet en weet niet

Aan deze beslissing van de FDA ging een jarenlange felle discussie vooraf tussen voor- en tegenstanders van deze naamgeving. Volgens de FDA begrijpt de grote meerderheid van de consumenten echter goed dat plantaardige zuivelalternatieven geen echte melk bevatten en is er daarom geen reden om het gebruik van namen als melk, yoghurt en boter te verbieden. Maar de FDA geeft ook aan dat uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de consumenten van mening is dat plantaardige zuivelalternatieven dezelfde voordelen voor de gezondheid hebben als koemelk, ondanks het feit dat de voedingswaarde van alternatieve dranken sterk uiteenloopt.

Verschil in voedingswaarde melden

De FDA beschouwt het als haar taak om richtlijnen op te stellen om ‘consumenten informatie te geven die ze nodig hebben om weloverwogen voedings- en aankoopbeslissingen te nemen.’ Daarom vraagt de FDA producenten van zuivelalternatieven op het etiket te zetten wat de voedingswaarde van het product is in vergelijking met koemelk. Zo zou er op het etiket kunnen staan ‘bevat minder eiwit dan melk’. Het verzoek van de FDA is wel vrijwillig. In hoeverre fabrikanten hieraan tegemoet zullen komen is dus nog de vraag.

In Europa alleen echte zuivel

In 2017 bepaalde het Europese Hof van Justitie dat namen als melk, yoghurt en boter in Europa voortaan alleen gebruikt mogen worden voor echte zuivelproducten.