Zuivel

Samenwerking Milcobel en Arla voor wei moet zorgen voor hogere melkprijs

Arla Foods Ingredients gaat het wei voornamelijk verwerken voor babyvoeding en medische- en sportdoeleinden
Arla Foods Ingredients gaat het wei voornamelijk verwerken voor babyvoeding en medische- en sportdoeleinden

Door een samenwerkingsovereenkomst tussen de Belgische zuivelcoöperatie Milcobel en de Scandinavische zuivelcoöperatie Arla Foods Ingredients wordt het weiproteïne-retentaat afkomstig van de mozzarellaproductie van Milcobel in het West-Vlaamse Langemark opgewaardeerd. Dit draagt volgens Milcobel op termijn bij aan een hogere melkprijs voor de Milcobel-leden.

‘Het is zeker de bedoeling dat we een uplift geven op de melkprijs van onze leden’, stelt Francis Relaes, managing director bij Milcobel Premium Ingredients. ‘Hoeveel dat is hangt af van de marktprijzen, maar zelfs in mindere periodes zal deze samenwerking een extra op de melkprijs betekenen.’

Meerwaarde creëren

Doordat Arla Foods Ingredients de wei voornamelijk gaat verwerken in babyvoeding en voor medische- en sportdoeleinden, wordt er meerwaarde gecreëerd. Tot nu toe verkocht Milcobel een deel van het wei-eiwit aan de voedingsindustrie, zowel food als feed. ‘De segmenten waar de eindproducten in deze samenwerking naar toe gaan, zitten op een hoger niveau in de valorisatieladder’, stelt Relaes. Hij geeft aan dat de markt in wei-eiwitten blijft toenemen en het wei-eiwit voor hoge prijzen wordt verkocht.

Inpluggen op bestaande kennis

De langdurige samenwerking zal zeven tot twaalf jaar lopen en is verlengbaar. ‘Het is de bedoeling dat we in een partnership stappen waarin we de kwaliteit verder opwaarderen en samen innoveren. Vandaag de dag is het in de zuivelindustrie niet meer mogelijk om alles zelf te doen en toonaangevend te zijn. Wij zijn leading in mozzarella en niet in wei. Daarom pluggen we nu in op de kennis die Arla al twintig tot dertig jaar opbouwt in dit domein’, vertelt Relaes. ‘In het verleden hebben we dat misschien te weinig gedaan. We zijn heel blij dat we dat nu wel doen’, vervolgt hij.

De samenwerking is geen voorbode voor een verdere samenwerking. De verwerking van het weiproteïne-retentaat is in 2024 operationeel.