Zuivel

Rabobank voorziet hogere marges voor internationale melkveehouderij

Rabobank voorziet voor 2025 een balans tussen vraag en aanbod op de wereldmarkt voor zuivel
Rabobank voorziet voor 2025 een balans tussen vraag en aanbod op de wereldmarkt voor zuivel

Stijgende melkprijzen en een ruime beschikbaarheid van betaalbaar veevoer zorgen in de laatste maanden van 2024 voor verbetering van de marges in de internationale melkveehouderij. Naar verwachting zet deze gunstige ontwikkeling door in 2025.

Dit voorspellen specialisten van de Rabobank in een update van de internationale zuivelmarkt.

Mestafzet zet druk op liquiditeit

In hoeverre Nederlandse melkveehouders van deze gunstige ontwikkeling zullen profiteren is volgens Rabobank nog de vraag. Door verdere afbouw van de derogatie in 2025 neemt de druk op de mestmarkt toe, met mogelijk hogere prijzen voor mestafzet tot gevolg. Hierdoor moeten melkveehouders, ondanks de gunstige vooruitzichten voor de melkprijs, volgens Rabobank alert blijven op de liquiditeit van  hun bedrijf.

Circa 0,8 procent meer melk in 2025

Rabobank verwacht dat de verbetering van de marges in de internationale melkveehouderij, die in de laatste maanden van 2024 is ingezet, doorzet in 2025. De betere marges zijn het resultaat van hogere melkprijzen en een ruime beschikbaarheid van betaalbaar veevoer. Daardoor voorziet de bank voor het eerst sinds 2020 weer groei van de melkproductie in alle belangrijke zuivelexporterende regio’s. Zo wordt voor de EU een groei van 0,5 procent voorzien, net als voor de VS. De wereldwijde groei van de productie blijft in 2025 naar verwachting beperkt tot circa 0,8 procent door verschillende remmende factoren. Zo drukt het effect van blauwtong op de vruchtbaarheid volgend jaar nog de melkproductiegroei in de EU.

Balans tussen vraag en aanbod

De specialisten van de Rabobank zijn gematigd optimistisch over de ontwikkeling van de vraag naar zuivel op de wereldmarkt. Deze zal naar verwachting in balans blijven met het groeiende aanbod. Zo wordt verwacht dat China meer zuivel zal importeren. De voorraden in dit land zijn grotendeels weggewerkt en als gevolg van de laagste melkprijs in de afgelopen veertien jaar zijn veel kleine melkveehouders gestopt. Daarbij stimuleert de Chinese overheid de zuivelconsumptie via subsidies.

Tegenover deze gunstige ontwikkeling in China staat een wisselende vraag in de rest van de wereld. De consumentenuitgaven in veel economieën staan nog altijd onder druk en dit heeft ook effect op de vraag naar zuivel.