Zuivel

Plus voor Europese melkprijzen, min voor melkaanvoer

De Europese melkaanvoer liep in november met 2,4 procent terug
De Europese melkaanvoer liep in november met 2,4 procent terug

Het gros van de Europese melkfabrieken betaalde in december meer dan in november. Dat blijkt uit de internationale melkprijsvergelijking van EDF en ZuivelNL. 

Acht van de vijftien melkfabrieken noteerden een plus op de melkprijs, met FrieslandCampina met een plus van 3,85 euro als grootste stijger. De hoogste voorschotmelkprijs was voor het Spaanse Capsa Food, dat met 50,16 euro per 100 kg melk weer boven de 50 euro uitkomt. Drie melkfabrieken hielden hun melkprijs stabiel en bij twee melkfabrieken, het Ierse Kerry Agribusiness en het Franse Lactalis, ontvingen melkveehouders juist iets minder. 

Geen gemiddelde in december

Over december berekende ZuivelNL geen gemiddelde omdat de melkprijzen van Danone en Savencia ontbraken. In november lagen de berekende Europese voorschotmelkprijzen op 41,32 euro per 100 kg melk. Voor het eerst sinds december 2022 was dat een plusje ten opzichte van de voorgaande maand. 

Bekijk hier de volledige melkprijsvergelijking van december 2023. De prijzen gelden bij een gemiddelde levering van 1 miljoen kg melk met 4,2% vet en 3,4 % eiwit, bij een kiemgetal van maximaal 24.999 en een celgetal van maximaal 249.999. De prijzen zijn exclusief btw.

Melkaanvoer Europa blijft dalen

De afname van de Europese melkaanvoer zette in november versterkt door (-2,4%), nadat deze ook in oktober (-1,7%) en september (-0,8%) daalde. Vooral in Frankrijk en Ierland liep de melkaanvoer terug, terwijl ook in Duitsland het volume afnam. Uitzondering is Polen dat als enige land nog enige toename van betekenis laat zien in de melkaanvoer. Per saldo lag de melkaanvoer tot en met november 2023 in Europa nog 0,1 procent voor op dezelfde periode in 2022.