Zuivel

Plantaardige zuivel wint geen marktaandeel in België

Op een gemiddelde dag in 2023 consumeerde 73 procent van de Belgen minstens één zuivelproduct en 16 procent een plantaardig alternatief.
Op een gemiddelde dag in 2023 consumeerde 73 procent van de Belgen minstens één zuivelproduct en 16 procent een plantaardig alternatief

De verhouding tussen de thuisconsumptie van zuivel en die van plantaardige alternatieven is in België al jaren relatief stabiel. In 2023 hadden plantaardige alternatieven een volume-aandeel van ruim 9 procent.

Dit blijkt uit consumentenonderzoek dat onderzoeksbureaus CPS GFK en iVox uitvoerden in opdracht van VLAM, het Vlaams centrum voor Agro- en Visserijmarketing.

Inflatie stuwt bestedingen

De hoeveelheid zuivel die de gemiddelde Belg in 2023 thuis consumeerde nam met 1 procent af naar 77,7 kg. VLAM wijt dit enerzijds aan de hoge inflatie, anderzijds aan een stijgend buitenshuisverbruik. Door hogere prijzen stegen de bestedingen echter met 14 procent. Hiermee wordt de licht dalende trend in thuisconsumptie en stijging in bestedingen, die sinds 2016 al zichtbaar is, verder voortgezet. 

Zuivel populairst bij gezinnen

Ook het thuisverbruik van plantaardige alternatieven is in België al jaren dalend in volume (-6 procent sinds 2016), al werd in het afgelopen jaar wel een stijging van 1 procent genoteerd naar een volume van 8,0 kg per hoofd van de Belgische bevolking. Het volumeaandeel van zuivel is het hoogst bij gezinnen met kinderen uit de lagere sociale groepen (92,1%) en in Wallonië (92,6%) en het laagst bij jonge alleenstaanden (87,6%) en in Vlaanderen (89,5%).

73 procent eet dagelijks zuivel

Op een gemiddelde dag in de tweede helft van 2023 consumeerde 73 procent van de Belgen tussen de 18 en 75 jaar minstens één zuivelproduct, met de ochtend als belangrijkste consumptiemoment. Op diezelfde dag werd door 16 procent van de Belgen een plantaardig alternatief geconsumeerd. Van deze 16 procent consumeerde 84 procent op dezelfde dag ook nog een zuivelproduct.