Zuivel

Nieuwe cao zuivel: lonen stijgen met ruim 11 procent

Ook de arbeidsvoorwaarden voor oproepdiensten en voor het vervroegd stoppen met werken voor oudere werknemers zijn verbeterd
Ook de arbeidsvoorwaarden voor oproepdiensten en voor het vervroegd stoppen met werken voor oudere mensen zijn verbeterd

De vakbonden en de Nederlandse zuivelverwerkers, vertegenwoordigd door de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO), zijn het alsnog eens geworden over een nieuwe cao. De lonen stijgen in de periode van 1 januari 2023 tot 1 april 2024 in totaal met 11,65 procent en de arbeidsvoorwaarden zijn verbeterd.

De lonen in de zuivelsector worden met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2023 verhoogd met 8 procent. Daarop volgt per 1 januari 2024 een loonsverhoging van 2,65 procent. Om het vervallen van het duurzame-inzetbaarheidsbudget te compenseren, worden daarnaast per 1 januari volgend jaar de lonen verhoogd met nog eens 1 procent.

Naast afspraken over een hoger loon zijn er in de nieuwe CAO afspraken gemaakt over een hogere vergoeding voor oproepdiensten, Bovendien zijn de voorwaarden voor oudere werknemers om eerder te kunnen stoppen met werken verbeterd.

Geen nieuwe stakingsacties op de agenda

Deze resultaten komen volgens CNV-onderhandelaar Henk Jongsma van CNV Vakmensen voort uit de verschillende stakingsacties die zijn gevoerd. Hij meldt dat nieuwe acties werden voorbereid, maar de werkgevers dit gelukkig niet zover hebben laten komen. Nieuwe stakingen in de zuivel zijn volgens hem voorlopig dan ook niet nodig en niet te verwachten.

De nieuwe cao Zuivel heeft invloed op zo’n 12.000 mensen die werken op in totaal 40 locaties bij 13 bedrijven, zoals FrieslandCampina en Arla Foods.