Zuivel

Nederlandse daling melkaanvoer zet door, melkplas in Europa plust

Over de eerste vijf maanden van dit jaar produceerde Nederland tot nu toe 1,3 procent minder melk
Over de eerste vijf maanden van dit jaar produceerde Nederland tot nu toe 1,3 procent minder melk

Terwijl de Nederlandse melkaanvoer blijft dalen, zit de melkaanvoer in Europese Unie juist in de lift. 

In mei lag de melkaanvoer in Nederland 1,6 procent lager dan in mei 2023. Over de eerste vijf maanden van dit jaar is de achterstand ten opzichte van vorig jaar 1,3 procent. ZuivelNL schrijft dat toe aan de gevolgen van de uitbraak van het blauwtongvirus afgelopen najaar en de afbouw van derogatie. 

EU-melkaanvoer plust 0,6 procent

In de EU laat de melkaanvoer sinds februari groei zien. In april groeide deze met 0,6 procent. Over de eerste vier maanden steeg de EU-melkaanvoer per saldo met 1,1 procent. Polen was met een plus van 5 procent opnieuw de sterkste stijger in april, terwijl Duitsland een lichte toename liet zien. In Frankrijk is de groei er weer uit. Ierland blijft de melkaanvoer dalen met een min van 8 procent. 

Europese melkprijzen schommelen rond 44 euro

De Europese melkprijzen bleven in mei met gemiddeld 44,10 euro per 100 kg melk (+0,07) vrijwel gelijk ten opzichte van april. Al sinds januari schommelen de Europese melkprijzen rond de 44 euro, plus of min een halve euro. De Europese melkprijsvergelijking is een initiatief van EDF en ZuivelNL. 

Bekijk hier de volledige melkprijsvergelijking van mei 2024. De prijzen gelden bij een gemiddelde levering van 1 miljoen kg melk met 4,2% vet en 3,4 % eiwit, bij een kiemgetal van maximaal 24.999 en een celgetal van maximaal 249.999. De prijzen zijn exclusief btw.