Zuivel

Miljoenenverlies dwingt Milcobel tot reorganisatie

De solvabiliteit van Milcobel daalde naar 25,9 procent
De solvabiliteit van Milcobel daalde naar 25,9 procent

De Belgische zuivelcoöperatie Milcobel leed over 2023 11,6 miljoen euro verlies bij een omzet van 1,3 miljard euro.

De solvabiliteit daalde van 26,4 naar 25,9 procent in 2023. Als gevolg van de slechte jaarcijfers gaat de zuivelverwerker reorganiseren, waardoor 130 arbeidsplaatsen komen te vervallen.

Bijzonder moeilijk zuiveljaar

De slechte jaarcijfers schrijft Milcobel onder meer toe aan de gestegen loonkosten van 11 procent en de gestegen kosten voor energie en diensten. Ook had de implementatie van een nieuw softwarepakket bij de afdeling Consumer Products ‘een belangrijke financiële impact’, zo schrijft Milcobel in een verklaring. Daarnaast had Milcobel last van de turbulente globale zuivelmarkt, waardoor er meer flexibiliteit van de organisatie werd verwacht. Milcobel noemt 2023 dan ook een ‘bijzonder moeilijk zuiveljaar.’ In 2022 werd nog een bescheiden winst van 4,4 miljoen euro behaald.

Minder melk naar de poedertorens

Om het bedrijf robuuster te maken heeft de ondernemingsraad een aantal maatregelen aangekondigd. Zo wil het de zuivelunits Premium Ingredients en Consumer Products met elkaar integreren, om dankzij een vlakkere structuur efficiënter samen te werken. Ook zal er vanaf september dit jaar minder melk in de twee kleinere poedertorens in Kallo worden verwerkt. Dat is het gevolg van een lagere melkaanvoer en de lagere zuivelnoteringen voor poeder. Melkpoeder zou dan voornamelijk nog geproduceerd worden op de meest recente hoogtechnologische installatie. Milcobel staat open voor een eventuele herbestemming van deze poederinstallaties, bijvoorbeeld voor het verwerken van plantaardige alternatieven of het produceren voor derden. 

Verschil van visie

Begin dit jaar werd het contract van de algemeen directeur van Milcobel, Nils van Dam, ontbonden na een verschil van visie met de raad van bestuur. Van Dam voerde na zijn aantreden in 2020 ook al een stevige reorganisatie door om de resultaten te verbeteren.