Zuivel

Milcobel zoekt 100 miljoen liter ledenmelk

Milcobel heeft extra melk nodig voor de productie van mozzarella in de fabriek in Langemark
Milcobel heeft extra melk nodig voor de productie van mozzarella in de fabriek in Langemark

De Belgische zuivelcoöperatie Milcobel wil via de werving van extra leden graag 100 miljoen liter melk extra aan zich binden. Hiervoor wordt onder andere geworven in het noorden van Frankrijk.

Dit vertelt Tom Schiettecat, directeur milk & farms bij Milcobel in een interview met de nieuwssite VILT. De extra melk is nodig voor de productie van mozzarella in de fabriek in Langemark, in het zuiden van de provincie West- Vlaanderen.

Al 50 bedrijven in Frankrijk

Om nieuwe leden binnen te halen zet Milcobel twee extra acquisitiemedewerkers in. Ook zijn de toetredingsvoorwaarden aangepast. Voor de extra melk kijkt Milcobel ook over de grens in het noorden van Frankrijk. ‘Dit gebied is op een boogscheut gelegen van onze fabriek in Langemark’, vertelt Schiettecat. ‘We werken hier al jaren en merken daar iets minder concurrentie van andere zuivelverwerkers. Anderzijds hebben melkveehouders hier vaker te maken met langetermijncontracten met afnemers. Daardoor zijn ze minder flexibel’, legt hij uit. Met de toevoeging van zeven nieuwe bedrijven heeft Milcobel nu in totaal 50 leden in Frankrijk.

Verwerkte melk blijft op peil

Milcobel verloor in 2021 jaren ongeveer 100 leden als gevolg van de slechte melkprijs die de coöperatie betaalde. ‘Maar in 2022, toen Milcobel tot de best betalende zuivelbedrijven in Europa behoorde, is het aantal uittredende leden beperkt geweest’, licht Schiettecat toe. De coöperatie heeft nu circa 1700 leden en verwerkte vorig jaar 1,4 miljard liter melk. Milcobel verwacht ook dit jaar op dit volume uit te komen.

Plantaardige ‘zuivel’ in ontwikkeling

Milcobel wil voorbereid zijn op mogelijke toekomstige krapte in de melkaanvoer. Daarom is vorig jaar opnieuw gestart met de ontwikkeling van plantaardige ‘zuivel.’  Zo wordt inuline gewonnen uit chicorei. ‘De activiteiten zijn momenteel nog beperkt, maar dat kan altijd toenemen’, verklaart Schiettecat.