Zuivel

Melkprijsberekening FrieslandCampina verschuift van eiwit naar vet

FrieslandCampina gaat relatief meer betalen voor vet en minder voor eiwit.
FrieslandCampina gaat relatief meer betalen voor vet en minder voor eiwit.

FrieslandCampina wil vanaf volgend jaar de melkprijs voor 60 procent laten bepalen door de hoeveelheid eiwit en voor 40 procent door de hoeveelheid vet. Op lactose wordt niet meer uitbetaald.

Dit is een van de voorstellen van het coöperatiebestuur die de komende weken in de najaarsbijenkomsten worden besproken met de leden.

Markt betaalt meer voor vet

Het bestuur stelt voor om de verhouding tussen vet en eiwit in de uitbetaling vanaf volgend jaar op 6:4 te zetten. Nu is dat nog 10:5:1, waarbij de 1 staat voor lactose. Het voorstel is gebaseerd op ontwikkelingen in de markt waar vet weer beter wordt betaald.

Lactose lastiger stuurbaar

Het schrappen van de uitbetaling op lactose betekent volgens hoofdbestuurder Hans Hettinga niet dat lactose geen marktwaarde meer zou hebben. ‘Lactose blijft een waardevolle grondstof maar we merken wel dat de geringe invloed op de melkprijs in de praktijk geen stimulans is om meer lactose te gaan produceren. Daarbij kunnen veehouders minder effectief sturen op het lactosegehalte van de melk dan op vet- en eiwitpercentage’, aldus Hettinga.

'Mandje' geactualiseerd

De garantieprijssystematiek staat volgens het bestuur nog steeds ‘als een huis’ en deze zal in de basis dan ook niet worden aangepast. Wel wordt de weging van de melkprijzen van de verschillende ondernemingen geactualiseerd op basis van de melkaanvoer in 2021. Aan het 'mandje' wordt de melkprijs van de Belgische verwerker Laiterie des Ardennes toegevoegd. Hierdoor daalt de invloed van de melkprijs van Milcobel. De gepubliceerde garantieprijs vanaf volgend jaar voor de komende drie jaar gebaseerd op de gemiddelde gehalten over de melk die in 2021 is ontvangen: 4,45% vet en 3,58% eiwit. De gemiddelde bedrijfsgrootte (van belang voor de uitbetaling van kwantumtoeslagen) wordt verhoogd van 850.000 kg melk per jaar naar 925.000 kg melk per jaar. 

Kwaliteitsbedrijven niet direct gekort

De regeling voor melkkwaliteit wordt in de voorstellen van het bestuur vereenvoudigd. Vanaf volgend jaar geldt voor iedere afwijking nog maar 1 kortingspunt. Nu geldt voor sommige kwaliteitsparameters nog een korting van twee punten. De eisen voor vriespunt worden (opnieuw) iets versoepeld. Bovendien krijgen eehouders die 36 maanden achtereen geen kortingspunten hebben gekregen bij de eerste kortingspunt niet direct een korting. Deze punt blijft echter wel staan.

Ledenraad beslist in december

De gepresenteerde voorstellen zijn volgens het bestuur samen met de leden tot stand is gekomen. De komende weken worden deze in de najaarbijeenkomsten verder met de leden besproken waarna de districtsraden nog eventuele aanpassingen kunnen voorstellen. Uiteindelijk beslist de ledenraad in december over de nieuwe mekprijssystematiek die dan per 1 januari 2023 in zal gaan.