Zuivel

Melk maakte Noord-Europeaan groter en sterker

De combinatie van het kunnen verteren van lactose en het drinken van rauwe melk, resulteerde volgens Canadese wetenschappers in een sterker en groter skelet
De combinatie van het kunnen verteren van lactose en het drinken van rauwe melk resulteerde volgens Canadese wetenschappers in een sterker en groter skelet

Melk drinken maakte het skelet van Noord-Europeanen duizenden jaren geleden al groter en sterker dan dat van mensen uit Zuid-Europa.

Dit blijkt uit onderzoek van Canadese wetenschappers.

Skeletten uit opgravingen vergeleken

Uit het onderzoek, dat door antropologieprofessor Jay Stock werd geleid, blijkt dat een hogere melkconsumptie de lengte van het skelet vergrootte en de massa verhoogde. Voor het onderzoek vergeleken de wetenschappers ruim 3500 skeletten uit archeologische opgravingen in Europa.

Vroegere overschakeling naar drinken rauwe melk

De onderzoekers vonden dat mensen in Noord-Europa grotere en sterkere botten hadden dan mensen in Zuid-Europa. Dit is volgens de wetenschappers te danken aan de hogere melkconsumptie. In het noorden schakelden mensen eerder over van de productie van kaas en yoghurt naar het drinken van rauwe melk.

Groeifactor IGF-1 in melk

De onderzoekers vonden in genetisch materiaal terug dat de skeletten van mensen die rauwe melk dronken, gegroeid waren door de aanwezigheid van het eiwithormoon IGF-1. Dit hormoon zorgt voor de groei van botten. In melk komt dit eiwithormoon voor, maar bij de productie van kaas of yoghurt wordt IGF-1 afgebroken.

Samenhang melkconsumptie en lactosetolerantie

Naast het groeihormoon droeg ook lactosetolerantie, het kunnen verteren van lactose door de aanwezigheid van het enzym lactase in de dunne darm, bij aan de groei van het skelet. In het genetische materiaal van de skeletten uit Noord-Europa vonden de wetenschappers vaak lactosetolerantie terug, terwijl bij de Zuid-Europese skeletten vaker lactose-intolerantie voorkwam.

De wetenschappers concludeerden dat het kunnen verteren van grotere hoeveelheden lactose leidde tot een grotere beschikbaarheid van energie uit zuivelproducten.

Meer lactose, meer energie

Bovendien zit in rauwe melk meer lactose dan in verwerkte producten als kaas en yoghurt, waardoor uit rauwe melk meer energie gehaald kan worden. Bij de bereiding van kaas en yoghurt vermindert het lactosegehalte. Zo wordt lactose bij de bereiding van de kaas gescheiden in het bijproduct wei en vermindert het lactosegehalte in yoghurt door de fermentatie. De combinatie van het kunnen verteren van lactose en het drinken van rauwe melk resulteerde dus in een sterker en groter skelet.