Zuivel

Kalf-bij-koe-melk binnenkort te koop bij Albert Heijn

Volle en halfvolle melk van het merk ‘Kalverliefde’ is vanaf 1 oktober te koop bij 288 filialen van Albert Heijn
Volle en halfvolle melk van het merk ‘Kalverliefde’ is vanaf 1 oktober te koop bij 288 filialen van Albert Heijn

Vanaf 1 oktober zal in 288 filialen van Albert Heijn onder het merk ‘Kalverliefde’ melk te koop zijn van melkveehouders die de kalveren bij de koeien laten lopen.

Het gaat voorlopig om volle en halfvolle melk. De exacte prijs die de consument moet gaan betalen wordt bepaald door Albert Heijn maar deze zal boven de 2 euro per liter liggen. De melkveehouders die de melk leveren ontvangen een meerprijs van 5 cent per kg.

Niet activistisch maar vraag creëren

Het merk ‘Kalverliefde’ is een initiatief van ondernemer Janina van der Drift. Ze werkte in de ‘marketing en sales’ bij een grote levensmiddelenproducent en is op eigen initiatief op zoek gegaan naar veehouders die kalf en koe samen houden.  ‘Ik ben beslist niet activistische en vind dat melkveehouders hartstikke goed voor hun dieren zorgen. En ik snap ook dat het inspanning en investeringen vraagt om koe en kalf bij elkaar te houden’, benadrukt ze. ‘Maar ik voelde me als zuivelconsument en moeder ook niet helemaal lekker bij het idee dat kalveren van hun moeders worden gescheiden. Met dit initiatief wil ik proberen of het lukt om vraag te creëren naar kalf-bij-koe-melk’, legt Van der Drift uit. ‘Als boeren voor deze melk een reële meerprijs kunnen krijgen wordt het voor meer veehouders interessant om de kalveren bij hun moeder te laten lopen.’

Samen met veehouders is een praktisch protocol ontwikkeld voor en kalf-bij-de-koe concept
Samen met veehouders is een praktisch protocol ontwikkeld voor een kalf-bij-de-koe-concept

Volgens een praktisch protocol

De leveranciers aan het merk ‘Kalverliefde’ zijn drie biologisch-dynamische boeren die al werken met een bedrijfssysteem waarin de kalveren bij de koeien lopen. Hun melk wordt via de coöperatie Eko Holland apart opgehaald en verwerkt bij Weerribben Zuivel. De melk heeft het Eko-keurmerk. Samen met de veehouders heeft Van der Drift een protocol ontwikkeld voor het kalf-bij-de-koe-concept. Hierin staat onder andere dat de kalveren minimaal drie maanden bij hun moeder moeten lopen. Ook zijn er afspraken gemaakt over situaties waarin het vanwege gezondheid of gedrag beter is om moeder en kalf te scheiden. ‘We willen dat het concept praktisch werkbaar is zodat bij voldoende vraag ook andere melkveehouders in kunnen stappen’, verklaart de initiatiefneemster.

Op zoek naar afzet voor stierkalveren

Bij de leveranciers van ‘Kalverliefde’ lopen zowel de vaars- als de stierkalveren bij hun moeder. Een van de drie veehouders mest de stierkalveren zelf af en heeft voor het vlees eigen afzet. Met de andere veehouders denkt Van der Drift mee over de ontwikkeling van een afzetkanaal voor de stierkalveren.

Meer informatie over het merk ‘Kalverliefde’’ is te vinden op de website kalver-liefde.nl.