Zuivel

Garantieprijs FrieslandCampina levert twee euro in

De melkprijs staat onder druk als gevolg van een achterblijvende marktvraag in combinatie met ruime voorraden
De melkprijs staat onder druk als gevolg van een achterblijvende marktvraag in combinatie met ruime voorraden

Nadat FrieslandCampina de garantieprijs vier maanden stabiel kon houden op 43,25 euro per 100 kg melk, daalt deze voor de maand september naar 41,25 euro.

De verwachting is dat de referentiebedrijven waarop FrieslandCampina de uitbetaling van boerderijmelk baseert, de komende periode hun melkprijzen naar beneden zullen bijstellen.

De melkprijsdaling is het gevolg van de achterblijvende marktvraag in combinatie met ruime voorraden. De FrieslandCampina garantieprijs geldt bij een gemiddelde jaarlevering van 925.000 kg melk met 4,45% vet en 3,58% eiwit. Tot en met september heeft de coöperatie dit jaar gemiddeld 47,28 euro per 100 kg melk als garantieprijs uitbetaald.

Bioprijs zakt 1,25 euro

Ook de garantieprijs voor biologische melk daalt. Voor de melk die geleverd wordt in de maand september, betaalt FrieslandCampina 54,25 euro per 100 kg. Dat is 1,25 euro minder dan in augustus. In de daling is een positieve correctie over de afgelopen periode verwerkt, maar FrieslandCampina verwacht dat de melkprijzen van de referentiebedrijven zullen dalen als gevolg van het aanhoudende overaanbod van biologische melk. Tot en met september betaalt FrieslandCampina dit jaar 58,92 euro voor 100 kg biomelk.