Zuivel

FrieslandCampina wil CO2-arme melk belonen met 1,5 cent

FrieslandCampina wil duurzame melk meer belonen
FrieslandCampina wil duurzame melk meer belonen

Vanaf 2023 wil FrieslandCampina boeren die CO2-arme melk produceren, belonen met 1 tot 1,5 cent per kg melk. Dat vertelt Sybren Attema, voorzitter van de zuivelcoöperatie in een interview in Agrarische Schouw.

Klimaatakkoord en markt vragen duurzaamheid

‘We stellen vanaf 2023 flink meer geld beschikbaar om onze leden te stimuleren nóg duurzamer melk te produceren. Er is een versnelling in duurzame productie nodig, omdat het llimaatakkoord van Parijs dat van ons vraagt. Maar ook omdat onze klanten, zoals Danone of Nestlé, er nadrukkelijk om vragen’, zo stelt Attema.

Vernieuwing Focus planet

Volgens Attema wordt er inmiddels gewerkt aan het vernieuwen van het beloningsysteem Focus planet. De thema’s en de indicatoren blijven gelijk, maar de organisatie wil wel een prioriteitenlijst maken van de belangrijkste duurzaamheidsdoelen. Daarmee kunnen veehouders zien hoeveel euro per kg melk een bepaald duurzaamheidsresultaat waard is voor een periode van een tot drie jaar.

Daling weidepremie

Het extra belonen van CO2-arme melk kan tot gevolg hebben dat de premie voor weidegang daalt. ‘Dat is een kijkrichting die nog niet vaststaat’, aldus Attema die over exacte premiebedragen geen uitspraken wil doen. Op de ledenbijeenkomsten in oktober komt FrieslandCampina met concrete voorstellen.

Klik hier om het hele interview te lezen.