FrieslandCampina investeert 50 miljoen in opwaarderen wei
FrieslandCampina is gestart met het uitbreiden en verduurzamen van de verwerkingscapaciteit voor kaaswei op de productielocaties in Gerkesklooster en Workum.
Met de investeringen is een bedrag gemoeid van in totaal 50 miljoen euro.
Ingrediënt voor sportvoeding
Kaaswei bevat hoogwaardige eiwitten, die onder andere worden verwerkt tot het zogenaamde ‘whey protein concentrate’ (wpc). Dit poeder heeft een hoge voedingswaarde en wordt snel opgenomen door het menselijk lichaam. Daarom wordt het veel gebruikt als ingrediënt in sportvoeding, dieetvoeding en medische voeding.
Gasgestookte verdampingsinstallatie vervangen
FrieslandCampina investeert onder andere 30 miljoen in uitbreiding van de productielocatie in Workum. Hier kan vanaf het laatste kwartaal van 2026 alle wei van de kaasfabriek worden verwerkt tot WPC-producten. Bij de uitbreiding wordt ook de 50 jaar oude gasgestookte verdampingsinstallatie vervangen. De nieuwe installatie stoot volgens FrieslandCampina jaarlijks 6.800 ton minder CO2 uit (vergelijkbaar met de opname door 34.000 bomen) en verbruikt 350.000 kuub minder drinkwater, wat overeenkomt met het jaarverbruik van 22.000 huishoudens.
Meer weipoeder voor kindervoeding
Op de locatie in Gerkesklooster wordt 20 miljoen geïnvesteerd in vervanging van de verouderde melkontvangst en optimalisatie van de verwerking van wei. Dit laatste betekent dat eind volgend jaar meer hoogwaardig eiwit zal worden geproduceerd als ingrediënt voor de productie van kindervoeding op de locatie in Borculo.