Zuivel

Europese melkprijzen stijgen opnieuw, maar aanvoer blijft haperen

De melkaanvoer in Europa nam in december met 0,6 procent af
De melkaanvoer in Europa nam in december met 0,6 procent af

Voor de derde maand op rij zijn de Europese melkprijzen gestegen. In januari betaalden Europese zuivelfabrieken gemiddeld 43,44 euro per 100 kg melk. 

Dat is 1,30 euro meer dan in december. Dat blijkt uit de internationale melkprijsvergelijking van EDF en ZuivelNL. 

Vrijwel alle melkfabrikanten verhoogden in januari de voorschotmelkprijs, met het Ierse Dairygold (+3,92) als uitschieter. Het Spaanse Capsa Food komt met 50,08 euro per 100 kg melk als enige boven de 50 euro uit. 

Lagere melkprijzen buiten EU

Buiten de Europese Unie staan de seinen voor de melkprijzen juist op rood. Zo verlaagden het Zwitserse Emmi (-1,13) en het Nieuw-Zeelandse Fonterra (-0.22) de melkprijzen. Ook in de Verenigde Staten daalde de melkprijs. 

Bekijk hier de volledige melkprijsvergelijking van januari 2024. De prijzen gelden bij een gemiddelde levering van 1 miljoen kg melk met 4,2% vet en 3,4 % eiwit, bij een kiemgetal van maximaal 24.999 en een celgetal van maximaal 249.999. De prijzen zijn exclusief btw.

Nederlandse melkaanvoer: min 3,2 procent

De melkaanvoer in Nederland blijft een neergaande lijn tonen. In januari lag de melkaanvoer 3,2 procent lager dan een jaar geleden. Behalve aan de lagere melkgift van met blauwtong besmette koeien, wijt ZuivelNL dat ook aan de afbouw van derogatie, waardoor veehouders minder koeien aanhouden. 

In de Europese Unie nam de melkaanvoer in december nog met 0,6 procent af, maar dat is minder fors dan in november (-2,4%) en oktober (-1,7%). Vooral in Duitsland en Frankrijk was de afname beperkt. Per saldo nam de melkaanvoer in de EU in 2023 niet toe. 

Wisselend beeld buiten EU

Buiten de Europese Unie was het beeld wisselend. In de VS (-0,4%) en Argentinië (-7,7%) nam de melkaanvoer in december af, terwijl Australië (+2,2%), Nieuw-Zeeland (+0,9%) en Uruguay (+1,2%) een plus lieten zien.