Zuivel

Europese melkprijzen op hoogste niveau sinds mei, aanvoer blijft dalen

In Ierland nam de melkaanvoer in januari met 22 procent af
In Ierland nam de melkaanvoer in januari met 22 procent af

De gemiddelde Europese melkprijzen lagen in februari met 43,98 euro per 100 kg melk op het hoogste niveau sinds mei 2023. 

Vergeleken met januari stegen ze met 0,34 euro. Dat blijkt uit de internationale melkprijsvergelijking tussen zestien Europese zuivelondernemingen van EDF en ZuivelNL. 

Belgische ondernemingen hekkensluiter

Sinds januari is in de vergelijking ook de melkprijs van het Belgische Laiterie des Ardennes (LDA) meegenomen. LDA is samen met Milcobel hekkensluiter in het klassement met een melkprijs van achtereenvolgens 42,01 en 42,10 euro per 100 kg melk. Koploper is het Spaanse Capsa Food, dat met 49,95 euro per 100 kg melk voor het eerst weer onder de grens van 50 euro duikt. 

Gemiddeld over de afgelopen twaalf maanden noteren de zuivelondernemingen een melkprijs van 42,97 euro per 100 kg melk. 

Bekijk hier de volledige melkprijsvergelijking van februari 2024. De prijzen gelden bij een gemiddelde levering van 1 miljoen kg melk met 4,2% vet en 3,4 % eiwit, bij een kiemgetal van maximaal 24.999 en een celgetal van maximaal 249.999. De prijzen zijn exclusief btw.

Europese en Nederlandse melkaanvoer in de min

De Europese melkaanvoer blijft een neergaande lijn vertonen. In januari nam deze met 0,7 procent af, een vergelijkbare afname als in december. Vooral Ierland zag de melkafvoer afnemen (-22 procent), maar ook in Duitsland daalde het volume. Polen onttrekt zich aan die trend en laat opnieuw groei zien.

Ook in Nederland hapert de melkaanvoer. In februari nam het melkvolume per saldo weliswaar toe met 1,2 procent, maar dat is puur omdat februari dit jaar 29 dagen telde. Als voor het schrikkeldageffect gecorrigeerd wordt, bedroeg de afname 2,3 procent.