Zuivel

Europese melkprijzen in de lift, aanvoer voor het eerst stabiel

In maart lag de Nederlandse melkaanvoer 1,3 procent lager dan een jaar geleden
In maart lag de Nederlandse melkaanvoer 1,3 procent lager dan een jaar geleden

Vrijwel alle Europese zuivelondernemingen betaalden hun leveranciers in maart meer uit dan in februari. 

Gemiddeld lagen de Europese voorschotmelkprijzen in maart op 44,47 euro per 100 kg melk, een stijging van 0,39 euro ten opzichte van de maand ervoor. Dat blijkt uit de internationale melkprijsvergelijking tussen zestien Europese zuivelondernemingen van EDF en ZuivelNL. Ten opzichte van 2023 liggen de melkprijzen in maart nog 3,63 euro of 7,5 procent lager. 

Grootste plus voor Hochwald

Met een plus van 1,50 euro tekende het Duitse Hochwald voor de grootste melkprijsstijging in maart. Het Franse Sodiaal en het Britse Saputo Dairy UK waren de enige ondernemingen die hun melkprijs naar beneden bijstelden. 

Bekijk hier de volledige melkprijsvergelijking van maart 2024. De prijzen gelden bij een gemiddelde levering van 1 miljoen kg melk met 4,2% vet en 3,4 % eiwit, bij een kiemgetal van maximaal 24.999 en een celgetal van maximaal 249.999. De prijzen zijn exclusief btw.

Melkaanvoer in Europa stabiel

De Europese melkaanvoer bleef in februari – gecorrigeerd voor de schrikkeldag – voor het eerst na een paar maanden weer stabiel. Frankrijk noteerde een kleine stijging in melkaanvoer, Duitsland bleef stabiel en Polen liet opnieuw forse groei zien. Ierland onttrekt zich aan dat beeld met een daling van de melkaanvoer in februari van 16 procent. 

Min 1,3 procent in Nederland

Ook in Nederland heeft de melkaanvoer de weg omhoog nog niet weer gevonden. Sinds september laat deze een neergaande lijn zien. In maart nam de melkaanvoer met 1,3 procent af. ZuivelNL schrijft de daling toe aan de uitbraak van het blauwtongvirus en aan de afbouw van de derogatie, waardoor veehouders minder koeien aanhouden.