Zuivel

Europese consumenten zien zuivelprijzen fors stijgen

De prijsstijging van zuivelproducten kan per land erg verschillen
De prijsstijging van zuivelproducten kan per land erg verschillen

De Europese consumenten zien hun zuivelproducten sterk in prijs stijgen. Per land kan dat erg verschillen, zo meldt de Rabobank.

Prijs voor boter stijgt het hardst

De consumentenprijs voor boter kent tot nu toe de grootste prijsstijging. Zo ligt de gemiddelde EU-prijs voor boter 31,2 procent hoger dan in juli vorig jaar. Maar ook het verschil in prijsstijging tussen de landen is voor boter het grootst. Duitse consumenten worden geconfronteerd met een stijging van 47,9 procent, terwijl de Fransen slechts 13,2 procent meer betalen voor boter dan vorig jaar. Nederlandse consumenten betalen ongeveer 35 procent meer voor boter dan in 2021.

Kaas ruim 19 procent duurder

Ook kaas is flink duurder geworden. Nederlandse consumenten betalen dit jaar 19,1 procent meer voor kaas dan vorig jaar. Die prijsstijging is hoger dan het gemiddelde in de EU. Alleen in Duitsland (+23 procent) en Polen (+22 procent) nam de stijging van de kaasprijs nog sneller toe. 

Hoge melkprijs dekt kosten

De enorme prijsverschillen binnen Europa worden veroorzaakt door het verschil in looptijden tussen de contracten van de landen, de consumentenprijs voor de inflatie en het koopgedrag van de consument.

Ook de kosten voor de Nederlandse melkveehouders zijn afgelopen tijd sterk gestegen. Voorlopig dekt de hoge huidige melkprijs deze kosten.