Zuivel

Duitse biomelkafzet onder druk: consumptie daalde 10 procent

In Duitsland daalde de consumptie van biologische zuivel vorig jaar met 10 procent
In Duitsland daalde de consumptie van biologische zuivel vorig jaar met 10 procent

Vorig jaar was het prijsverschil tussen gangbare en biologische melk in Duitsland historisch klein. Volgens vakblad Elite kwam dat onder andere door de 10% lagere consumptie, terwijl de melkaanvoer met 4,1% steeg.

Hierdoor was in 2022 het verschil tussen de gangbare en biologische melkprijs slechts 5 cent per kg melk – 58 cent voor biomelk, 53,2 cent voor gangbare melk. In het eerste kwartaal van dit jaar loopt het verschil weer iets toe, met 12 cent verschil in maart. In Nederland lagen de gemiddelde melkprijzen van bio en gangbaar vorig jaar nog iets dichterbij elkaar. Bij FrieslandCampina was het verschil 4,30 cent per kg.

Het verschil tussen de gangbare (rode lijn) en biologische (gele lijn) melkprijs in Duitsland
Het verschil tussen de gangbare (rode lijn) en biologische (gele lijn) melkprijs in Duitsland (bron: Elite)

Marktaandeel van 30% is te ambitieus

Volgens de berichtgeving van Elite zijn biologische zuivelverwerkers voorzichtig optimistisch, vooral op lange termijn. Doordat de biologische sector bezig is meer verkooppunten te organiseren, denken Duitse marktkenners dat de huidige recessie van korte duur zal zijn. Toch schatten ze niet in dat een marktaandeel van 30% haalbaar is, zoals in de (Duitse) politiek als wenselijk wordt gezien.

Concurrentie van plantaardige melk

Wel komt er concurrentie uit de hoek van plantaardige alternatieven voor melk. De marktkenners zien de afzet daarvan met 3,4% stijgen in het afgelopen jaar, wat wel eens ten koste kan gaan van de biologische zuivelverkoop. Volgens de experts zijn de plantaardige melkalternatieven veel in trek bij de consumenten die bereid zijn meer te betalen voor duurzaam voedsel, zoals biologische zuivel.