Zuivel

Chinese Yili grootste zuivelmerk van de wereld

De waarde van het merk Yilli steeg in een jaar met 17 procent (foto: Yilli)
De waarde van het merk Yili steeg in een jaar met 17 procent (foto: Yili)

Het Chinese merk Yili is met een waarde van 12,4 miljard dollar volgens adviesbureau Brand Finance het meest waardevolle zuivelmerk van de wereld.

Vorig jaar stond Yili ook al op de eerste positie. Toen werd de waarde van het merk berekend op 10,59 miljard dollar. Dit komt neer op een waardestijging van ruim 17 procent in een jaar tijd. Net als in 2022 bezet Danone dit jaar de tweede positie op de ranglijst van zuivelmerken. De waarde van dit Franse merk steeg van 7,8 naar 8,9 miljard dollar. Het eveneens Chinese Mengiu handhaaft zich op de derde positie met een waarde van 6,1 miljard dollar.

Waarde Alamarai stijgt 55% in twee jaar

Opmerkelijk is de opmars van het merk Almarai uit Saoedi-Arabië. In 2021 had dit merk volgens Brand Finance nog een waarde van 2,2 miljard dollar. In twee jaar tijd is de waarde van het merk gestegen met 55 procent tot 3,4 miljard dollar. Met deze waardestijging klom het merk in de rangschikking op van de achtste naar de vierde positie. De top 5 van meest waardevolle zuivelmerken wordt gecompleteerd door het Deens-Zweedse Arla met een merkwaarde van 3,3 miljard dollar.

Nestlé grootste voedingsmerk

In het totaaloverzicht van voedingsmerken komt het zuivelmerk Yili op de tweede positie. Hier is de eerste plaats voor het Zwitserse Nestlé met een waarde van 22,4 miljard dollar. Het merk Lay’s staat op 3 en Danone op 4. De vijfde positie in deze ranglijst is voor het merk van het Amerikaanse vleesconcern Tyson Foods.