Zuivel

Boterprijs daalde in vier maanden met veertig procent

In de VS steeg de melkproductie voor de vijfde maand op rij
In de VS steeg de melkproductie voor de vijfde maand op rij

De noteringen voor boter zijn sinds oktober 2022 met maar liefst veertig procent gedaald naar 430 euro per 100 kg eind januari.

Ook de noteringen van mageremelkpoeder (–32 procent) en vollemelkpoeder (–27 procent) daalden in de laatste vier maanden ongekend hard, zo meldt branche-organisatie ZuivelNL. Vooral de vraaguitval als gevolg van hoge prijzen en een herstel van de melkaanvoer zijn volgens ZuivelNL de oorzaak van de forse prijsdalingen.

Eén procent meer melk in 2022

In december nam de melkaanvoer in Nederland met 4 procent toe. Die toename van de melk startte vanaf juni en lijkt het gevolg van de zeer hoge melkprijs. Over heel 2022 is volgens ZuivelNL 13,76 miljard melk geproduceerd en dat is 130 miljoen kg (1 procent) meer dan in 2021.

In heel Europa was de melkaanvoer, berekend tot en met november, vorig jaar 0,2 procent lager dan in 2021. De melkaanvoer in de maand november groeide in de EU met 2 procent, terwijl in belangrijke exporterende landen als Nieuw Zeeland (–2 procent), Australië (–9 procent) en Argentinië (–3 procent) de melkproductie achterbleef. De VS liet voor de vijfde achtereenvolgende maand een stijgende melkaanvoer zien (in november +1 procent).