Zuivel

Aldi Duitsland schroeft dierwelzijnseisen voor melk versneld op

Voor 'haltungsform 4' is weidegang verplicht
Voor 'Haltungsform 4' is weidegang verplicht

De Duitse supermarktketen Aldi gaat vanaf volgend voorjaar uitsluitend melk verkopen van koeien die zijn gehouden volgens de ‘Haltungsformen’ 3 en 4.

Hiermee wordt de al geplande aanscherping van de dierwelzijnseisen met bijna zes jaar naar voren gehaald.

Haltungswechsel ook voor vlees

Eerder presenteerde Aldi al de zogenoemde ‘#Haltungswechsel’, het voornemen om in 2030 uitsluitend nog drinkmelk, vers vlees en gekoelde vleeswaren in het schap te leggen van dieren die zijn gehouden volgens de ‘Haltungsformen’ 3 en 4. Voor melk wordt de geplande ingangsdatum nu dus zes jaar vervroegd.

Meer vraag naar diervriendelijk product

Aldi noemt de groeiende vraag naar diervriendelijk geproduceerde voeding als reden voor de versnelde invoering van hogere dierwelzijnseisen. Ook spreekt de winkelketen het vertrouwen uit dat de leveranciers de winkels van voldoende melk met de gewenste herkomst kunnen voorzien. Het aandeel drinkmelk dat volgens ‘Haltungsformen’ 3 en 4 is geproduceerd is volgens Aldi nu al meer dan 60 procent. Bovendien verkoopt de winkelketen sinds 2021 uitsluitend drinkmelk die door Duitse melkveehouders is geproduceerd.

Geen grupstal, wel gentechvrij voer

Het Duitse certificeringssysteem van ‘Haltungsformen’ is vergelijkbaar met het Nederlandse Beter Leven-keurmerk. Zo stelt het certificeringsschema eisen aan de huisvesting. Om aan het niveau 3 en 4 te voldoen moeten koeien jaarrond over een buitenuitloop beschikken en voor niveau 4 is ook weidegang verplicht. Grupstalhuisvesting is in beide niveaus niet toegestaan. Ook moet al het voer gentechvrij zijn en voor niveau vier ook voor minstens zestig procent op het eigen bedrijf of in de nabije omgeving zijn geteeld.