Weidevogels en grasland horen bij elkaar

‘Liever vijftig gruttonesten op 100 hectare dan 15 ton droge stof per hectare.’ De uitspraak van Jelte Bakker maakt meteen duidelijk dat op zijn bedrijf opbrengstmaximalisatie niet op de eerste plaats staat. ‘Bij ons landgebruik staat weidevogelbeheer centraal. We zorgen ervoor dat er gras overblijft voor de vogels.’

Reacties

Met passie voor de weidevogels en het eigen bedrijf een mooie balans tussen natuur en opbrengst. Complimenten en respect voor jullie, Jelte, Thea en Wieke Marije.

Deze hardwerkende fam. verdiend zeker een nominatie. Wat geweldig om zo je prachtige bedrijf en de passie voor weidevogels te combineren. Dit vergt een hoop tijd en energie. Klasse hoor, Jelte, Thea en Wieke Marije.

Wij wonen in buitengebied van de Reest en zien hoe belangrijk het is dat er rekening wordt gehouden met de natuur, weidevogels en ooievaars. Stimulerend verhaal en ga zo door, wij staan er helemaal achter.

Ik heb heel veel respect voor zulke mensen er schuilt veel werk in om te zorgen dat de vogels zich thuis voelen en dan ook je bedrijf er nog bij runnen compliment daarvoor. Petra

Heel mooi dat er boeren zijn die op deze manier kijken naar hun rol, en verantwoordelijkheid nemen voor de leefomstandigheden van de weidevogels die voor een heel groot deel afhankelijk zijn van hoe de boer zijn land bewerkt. Als geboren Fries weet ik hoeveel er kapot is gemaakt door diepontwatering en monocultuur in de landbouw. Hopelijk gaan meer boeren werken op de manier van deze boer! Dan, en alleen dan, is er een kans dat ook onze kinderen de wei in kunnen stappen en een leeuwerik, grutto, kievit of zelfs een kemphaan zien en horen! Succes met deze verkiezing!

Geweldig, dat een boer dit overheeft voor de natuur geeft mij een warm gevoel. Dit moet bij alle veehouders verplicht worden. In het grasland van Ulicoten i(gemeente Baarle-Nassau) komt geen enkele grutto meer voor, terwijl dit in de jaren zestig een gebied was waar honderden grutto's nestelden. Nu is het ook met de kievit bijna afgelopen. Tijd voor verandering bij de boeren. Terug naar wat natter gronden.

Ik stem op jullie vanwege jullie passie om op een modern tamelijk groot bedrijf toch rekening te houden met de weidevogels. Ik zou wel wat nadere informatie willen: totale oppervlakte met (eigen?) (vaste?) stalmest; totale oppervlakte bloemrijk grasland (zie in video geen bloemen); oppervalkte met verhoogde waterstand en laat maaien; aantal per soort per ha weidevogelland b.v. Grutto? Wat kost jullie aanpak aan werkuren? Hoeveel subsidie krijgen jullie en voor wat b.v. gerichte maatregelen, per geslaagd broedpaar, e.d.

Wat een ontzettend mooi gebaar naar de natuur en met name de vogels. Hopelijk volgen veel boeren dit voorbeeld mits het voor hen financiël mogelijk is.

Wat een ontzettend mooi gebaar naar de natuur en met name de vogels. Hopelijk volgen veel boeren dit voorbeeld mits het voor hen financiël mogelijk is.

Geweldig. Wij kunnen met z’n allen zoveel voor de natuur betekenen. Iedereen kan ‘n voorbeeld nemen aan deze boerenfamilie. Ben trots op deze dierenvrienden. Ga zo door en ik hoop dat er vele zullen volgen. De vogels zijn jullie dankbaar. Mijn stem geef ik graag.

REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.