GRAS TV: grasraffinage met een capaciteit van twee ton per uur

Na twintig jaar van ontwikkelingen en voerproeven is grasraffinage onder de naam Grassa nu praktijkrijp. Bekijk hier hoe het bewerken van gras zorgt voor diverse productstromen die gezamenlijk meer waard zijn dan enkel gras.

Reacties

Goedemorgen, Bedankt voor uw reactie en interesse! En excuses dat het antwoord even op zich liet wachten. De vraag die u stelt, is een ingewikkelde. Wij hebben hier zelf aan proberen te rekenen, maar al snel werd de berekening zo ingewikkeld dat we de hulp van experts hebben moeten inschakelen. We zijn momenteel samen met hen bezig om een Life Cycle Assesment (LCA) te maken over het gehele proces. Wat het ingewikkeld maakt, is dat bij implementatie van deze techniek zo veel zaken in de landbouw veranderen. Ten eerste vervangt het hogere eiwitrendement deels de teelt van soja elders op de wereld. Dit resulteert in minder vervoer, minder mineralen die met de soja Nederland worden binnengebracht en dus ook een lagere mestproductie. Ten tweede is de voedingswaarde van het graseiwit anders (hoger) dan sojaschroot, dit moet ook meegenomen worden. Het voeren van gras dat betere eiwit- en mineralengehaltes heeft resulteert in een lagere NH3 uitstoot. Er hoeft dan ook minder mais geteeld te worden. Ten derde: het inkuilen van gras gaat nu heel anders en met grasraffinage zijn er minder inkuilverliezen. Dit is nog maar het topje van de ijsberg, zo zijn er nog veel meer zaken die een domino-effect veroorzaken richting hogere duurzaamheid, die doorgerekend moeten worden. Er wordt nu een LCA gemaakt die per kilo graseiwit de CO2 productie, het energiegebruik en het landgebruik inzichtelijk maakt. Het wordt vergeleken met sojaschroot en raapschroot. De LCA is nog niet af. Wel kunnen we al zeggen dat voor alle drie factoren geldt dat bioraffinage (veel) duurzamer is dan de huidige landbouwmethode. De machine loopt nu nog op diesel. Het is de bedoeling dat deze in de toekomst op zonne-energie gaat lopen (of windenergie). GRASSA! neemt een belang in duurzame energie, zodat de elektriciteit die gebruikt wordt (indirect) wordt benut. Het feit dat tijdens het groeiseizoen er ook veel zonne-energie is, betekent dat zonnecellen veel efficiënter worden benut. Hopelijk hebben we u hiermee een (voor nu) bevredigend antwoord gegeven. Voor meer informatie kunt u uiteraard contact met ons opnemen via info@grassa.nl. Een prettige dag gewenst en hartelijke groeten, Het GRASSA!-team

REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.