Dankzij hooibar kunnen koeien van Boer Bart buiten blijven

Ook bij boer Bart blijft de grasgroei achter en dus is de hoeveelheid vers gras niet toereikend. Een ‘hooibar’ in het land zorgt ervoor dat de koeien toch de klok rond buiten kunnen blijven. Een beschermzeil voorkomt de kenmerkende ‘voerplekken’ in het land. In zijn nieuwste vlog heeft boer Bart ook nog een vraag aan de kijker.

Reacties

Beste Bart, Eerst een vraag: Vorig jaar "draaide je rondjes" van 29 dagen, als ik me je blogs goed herinner. Waarom nu rondjes van 21 dagen? Kropaar is niet erg lekker, maar wel produktief bij droog weer. Vormt pollen en geeft misschien wat meer open plekken onder die pollen. Ik zag ook witte klaver in je perceel. mogelijk dat die de open plekken wat op wil vullen. Eén keer maaien als dat past binnen je beweiding kan de kropaar wat terugzetten en een smakelijker weide geven. Dit stuk zou ik niet opnieuw inzaaien. Voor graslandverbetering kan je gebruik maken van een gras / klaver / kruidenmengsel. Geeft een smakelijk produkt voor beweiding en een betere produktie bij droogte. Inzaaien van dit mengsel is een beetje lastig. Doorzaaien met een Vredo legt het kleine zaad te diep in de grond en de oude zode wint vaak de concurrentie met het ingezaaide mengsel. Grond zwart maken en dan breedwerpig zaaien en daarna rollen. Doe dit niet na september en bij voorkeur in een periode met regelmatig regen. Met vriendelijke groet, Wim.

Hey Wim, bedankt voor je reactie leuk! We draaien nu rondes van 21 dagen omdat we hiermee hopen beter aan te sluiten bij de groei van het kropaar. Doordat het gras korter blijft hopen we dat ander gras de kans krijgt om de open plekken in te vullen. We hopen hiermee ook de klavers meer ruimte te geven. Betreft doorzaaien, daar hebben wij ook slechte ervaringen mee, eigenlijk werkt alleen vernieuwen.

Op mijn stageadres in Canada werd ook kropaar geteeld vanwege de droogtegevoeligheid van de (grof)zandgrond. Dit gaf duidelijk hogere opbrengsten dan het engels raai en had een hogere standvastigheid. Als de koeien de keus hebben kiezen ze voor engels raai qua smakelijkheid en opname. Als ze alleen kropaar krijgen is de opname vergelijkbaar omdat ze niet beter weten. Je moet dus een keus maken tussen of 100% engels raai of 100% kropaar. In tegenstalling tot jou bedrijf werd hier aan zomerstalvoedering gedaan en dat maakt het mijns inziens wel makkelijker werken met kropaar. Succes.

Best Bart, Wij boeren niet meer maar ik vond het toch erg aardig om jou verhaal over beweiden per 21 dagen te horen. Wij deden vroeger 80er en begin 90er jaren het zelfde met stalvoeren. We hoefden nooit te meten want we deden het gewoon zo en dat kwam ook altijd goed uit. - gras nooit (te) lang. En met het kuilen deden we het zelfde. mar dat was altijd om de 30 dagen (beetje weersafhankelijker) Vrgr Sietse

Hallo Bart, Zachtbladig rietzwenk in combinatie met voederkruiden een goed alternatief? Breed en diepwortelend wortelstelsel Robert

REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.