Voeding

Veel krachtvoer voeren kost humaan eiwit

De onderzoekers vonden een drempelwaarde van 177 gram krachtvoer per kilo melk. Krijgt de koe meer krachtvoer, dan verbruikt ze zelf meer eiwit dan dat ze produceert
De onderzoekers vonden een drempelwaarde van 177 gram krachtvoer per kilo melk. Krijgt de koe meer krachtvoer, dan verbruikt ze zelf meer eiwit dan dat ze produceert

Melkkoeien voeren op basis van veel gras en weinig krachtvoer levert per saldo extra eiwit op dat geschikt is voor menselijke consumptie. Een rantsoen met veel krachtvoer kost daarentegen meer eiwit voor menselijke consumptie dan het oplevert. 

Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Göttingen en het Kassel Instituut voor plattelandsontwikkeling. De onderzoekers berekenden op 52 gangbare en biologische melkveebedrijven in Duitsland de eiwitefficiëntie. Hiervoor vergeleken ze het eiwit in het voer met het eiwit in de geproduceerde melk.

Maximaal 177 gram krachtvoer per kilo melk

Uit het onderzoek blijkt dat een hoger krachtvoergebruik samenhangt met een minder efficiënte eiwitomzetting. Hoewel meer krachtvoer vaak zorgt voor een hogere melkproductie, verlaagt het tegelijkertijd de efficiëntie van de omzetting van laagwaardig eiwit naar eiwit dat geschikt is voor menselijke consumptie. Daardoor levert meer krachtvoer voer per saldo minder eiwit op dat geschikt is voor menselijke consumptie. De onderzoekers vonden een drempelwaarde van 30 procent krachtvoer of 177 gram krachtvoer per kilo melk. Krijgt de koe meer krachtvoer, dan krijgt ze meer hoogwaardig eiwit binnen dan dat ze produceert. 

Hoge krachtvoergift kost humaan eiwit

De onderzoekers zagen dat bedrijven met een hoog krachtvoergebruik gemiddeld 3,5 keer meer humaan eetbaar eiwit gebruikten per koe per jaar dan bedrijven met een laag krachtvoergebruik. De koeien produceerden daarentegen maar 1,3 keer meer eiwit dan de koeien die minder krachtvoer kregen, 258 kg ten opzichte van 199 kg. Bedrijven met een laag krachtvoergebruik hadden een netto-overschot van 109 kg humaan eetbaar eiwit, terwijl bedrijven met een hoog krachtvoergebruik 50 kg per koe per jaar verbruikten. 

Meer stikstof- en fosfaatoverschotten bij veel krachtvoer

De onderzoekers vonden ook dat een hoge eiwitefficiëntie zorgt voor betere milieuprestaties. Zo zagen ze meer biodiversiteit in het grasland en minder overschotten aan voedingsstoffen bij bedrijven met een laag krachtvoergebruik. Bedrijven met een laag krachtvoergebruik hadden stikstofbalansen van -1 tot 23 kg stikstof per hectare, terwijl bedrijven met een hoog krachtvoergebruik een balans hadden van 43 tot 60 kg stikstof per hectare, met pieken tot 150 kg stikstof per hectare. 

Veel gras gunstig voor biodiversiteit

Bedrijven met een laag krachtvoergebruik hadden daarnaast minder tot geen fosfaatoverschotten. De fosfaatbalans lag gemiddeld op -7 tot 8 kg per hectare ten opzichte van 12 tot 38 kg bij bedrijven met een hoog krachtvoergebruik. Het fosfaatoverschot bij de bedrijven met veel krachtvoer in het rantsoen wijten de onderzoekers aan een hoger kunstmestgebruik en een hogere aanvoer via het krachtvoer. Volgens de onderzoekers kunnen melkveebedrijven die met veel gras en weinig krachtvoer in het rantsoen daardoor bijdragen aan biodiversiteit en tegelijkertijd efficiënt bijdragen aan regionale eiwitproductie.