vrijdag, 16 december, 2016 In de afgelopen tien jaar nam het zwavelgehalte in de Nederlandse bodem sterk af. In kleigronden daalde het zwavelgehalte gemiddeld 15 procent, in zandgrond meer dan 30 procent. Dit blijkt uit de gemiddelde analyseresultaten van Eurofins Agro over de periode 2005-2015. Zwavel is een van de belangrijkste nutriënten voor het gewas, bijvoorbeeld voor de vorming van eiwitten in de plant en speelt een rol bij zowel de opbrengst als de kwaliteit van gewassen. Aanvoer van zwavel uit de lucht nihilEen gewas neemt zwavel op via depositie (neerslag), organische mest, grondwater, mineralisatie van bodemorganische stof of via kunstmest. Vanwege milieumaatregelen is de aanvoer van zwavel vanuit de lucht inmiddels vrijwel nihil en vanwege het mestbeleid is ook de zwavelaanvoer via organische mest verminderd. Volgens Arjan Reijneveld, productmanager bij Eurofins Agro, kan een kunstmestgift vroeg in het seizoen rendabel zijn. Kwaliteit organische stof verandertVolgens Reijneveld toont de analyse ook aan dat de hoeveelheid organische stof in de bodem gelijkblijft, maar dat de kwaliteit verandert. ‘Dat is wel echt nieuw’, zegt hij hierover. ‘Er zijn al langer vermoedens dat het opbrengstvermogen van de bodem wat achteruitgaat. Maar omdat de hoeveelheid organische stof gelijkblijft, konden we dat niet verklaren.’ Aanvullend onderzoekReijneveld vertelt dat het nieuws over de lagere hoeveelheid zwavel in de bodem ook door beleidsmakers is opgemerkt. Op de vraag of een kunstmestgift bij een hogere toediening van dierlijke mest achterwege kan blijven, geeft hij aan dat dit inderdaad het geval kan zijn. ‘We doen op dit moment aanvullend onderzoek naar de kwaliteit van organische stof’, zegt Reijneveld. ‘Op die manier willen we meer inzicht krijgen voor boeren, specialisten en onderzoekers, maar ook voor beleidsmakers.’ GrafiekenKlik hier voor meer informatie en grafieken over de ontwikkeling van het zwavelgehalte in de bodem op de website van Eurofins Agro.
0 reacties
|
Zwavelgehalte Nederlandse bodem daalt sterk
In de afgelopen tien jaar nam het zwavelgehalte in de Nederlandse bodem sterk af. In kleigronden daalde het zwavelgehalte gemiddeld 15 procent, in zandgrond meer dan 30 procent.
Dit blijkt uit de gemiddelde analyseresultaten van Eurofins Agro over de periode 2005-2015. Zwavel is een van de belangrijkste nutriënten voor het gewas, bijvoorbeeld voor de vorming van eiwitten in de plant en speelt een rol bij zowel de opbrengst als de kwaliteit van gewassen.
Aanvoer van zwavel uit de lucht nihil
Een gewas neemt zwavel op via depositie (neerslag), organische mest, grondwater, mineralisatie van bodemorganische stof of via kunstmest.
Vanwege milieumaatregelen is de aanvoer van zwavel vanuit de lucht inmiddels vrijwel nihil en vanwege het mestbeleid is ook de zwavelaanvoer via organische mest verminderd. Volgens Arjan Reijneveld, productmanager bij Eurofins Agro, kan een kunstmestgift vroeg in het seizoen rendabel zijn.
Kwaliteit organische stof verandert
Volgens Reijneveld toont de analyse ook aan dat de hoeveelheid organische stof in de bodem gelijkblijft, maar dat de kwaliteit verandert. ‘Dat is wel echt nieuw’, zegt hij hierover. ‘Er zijn al langer vermoedens dat het opbrengstvermogen van de bodem wat achteruitgaat. Maar omdat de hoeveelheid organische stof gelijkblijft, konden we dat niet verklaren.’
Aanvullend onderzoek
Reijneveld vertelt dat het nieuws over de lagere hoeveelheid zwavel in de bodem ook door beleidsmakers is opgemerkt. Op de vraag of een kunstmestgift bij een hogere toediening van dierlijke mest achterwege kan blijven, geeft hij aan dat dit inderdaad het geval kan zijn.
‘We doen op dit moment aanvullend onderzoek naar de kwaliteit van organische stof’, zegt Reijneveld. ‘Op die manier willen we meer inzicht krijgen voor boeren, specialisten en onderzoekers, maar ook voor beleidsmakers.’
Grafieken
Klik hier voor meer informatie en grafieken over de ontwikkeling van het zwavelgehalte in de bodem op de website van Eurofins Agro.
REAGEER