dinsdag, 11 februari, 2020 De regels rondom het mogen leveren van weidemelk zijn vanaf dit seizoen aangescherpt. Zo moeten veehouders die weidemelk leveren, de weideregistratie in uren per dag bijhouden en moeten koeien bij een controle daadwerkelijk in de weide lopen. Vinkje niet meer voldoende‘Wanneer de controleur op een moment komt dat de koeien niet weiden, moet hij een andere keer terugkomen’, aldus Kees Jaap Hin, secretaris van Stichting Weidegang, die de richtlijnen van het keurmerk Weidemelk beheert. Zuivelproducten die het weidelogo mogen dragen, zijn afkomstig van koeien die jaarlijks minimaal 120 dagen zes uur per dag weiden. Ondanks dat er volgens Hin geen retailers zijn die twijfelen aan het keurmerk, is er in samenspraak met de zuivelorganisaties voor gekozen om de richtlijnen aan te scherpen. ‘We beseften dat alleen een vinkje op een formulier dat aangeeft dat een boer weidt, op termijn niet meer voldoende zou zijn’, aldus Hin. ‘Veehouders zijn echt van goede wil en ze kennen de afspraken rondom weidegang. Maar er mag gewoon geen twijfel ontstaan over de borging van weidegang.’ 16.837 bedrijven die weidemelk producerenIn Nederland, België, Duitsland en Frankijk zijn er in totaal meer dan 130 verzuivelaars die het certificaat hebben om het weidelogo te mogen voeren voor (een deel van) hun melkstromen. Bij deze zuivelondernemingen hadden zich in 2018 volgens het jaarverslag van Stichting Weidegang 16.837 melkveebedrijven gemeld om weidemelk te leveren. Ook robotkoeien horen in de weiOok de regels bij weidegang op robotbedrijven worden strikter beoordeeld. Op robotbedrijven moet te allen tijde minimaal 75 procent van de koeien tijdens de weide-uren daadwerkelijk buiten zijn. ‘Vrijwillig koeverkeer naar de weide kan een keuze zijn om de robot optimaal te benutten’, verduidelijkt Hin de regel. ‘Maar die koeien moeten wel echt weiden en niet al het voer in de stal opnemen. We zien in de praktijk dat als melkveehouders zich erop richten, die 75 procent weidende robotkoeien echt wel lukt.’ In het eerst februarinummer van Veeteelt is een achtergrondverhaal te lezen over de aanscherping van de weidegangregels.
1 reactie
|
Weideregistratie in uren voor borging weidemelk
De regels rondom het mogen leveren van weidemelk zijn vanaf dit seizoen aangescherpt.
Zo moeten veehouders die weidemelk leveren, de weideregistratie in uren per dag bijhouden en moeten koeien bij een controle daadwerkelijk in de weide lopen.
Vinkje niet meer voldoende
‘Wanneer de controleur op een moment komt dat de koeien niet weiden, moet hij een andere keer terugkomen’, aldus Kees Jaap Hin, secretaris van Stichting Weidegang, die de richtlijnen van het keurmerk Weidemelk beheert. Zuivelproducten die het weidelogo mogen dragen, zijn afkomstig van koeien die jaarlijks minimaal 120 dagen zes uur per dag weiden.
Ondanks dat er volgens Hin geen retailers zijn die twijfelen aan het keurmerk, is er in samenspraak met de zuivelorganisaties voor gekozen om de richtlijnen aan te scherpen. ‘We beseften dat alleen een vinkje op een formulier dat aangeeft dat een boer weidt, op termijn niet meer voldoende zou zijn’, aldus Hin. ‘Veehouders zijn echt van goede wil en ze kennen de afspraken rondom weidegang. Maar er mag gewoon geen twijfel ontstaan over de borging van weidegang.’
16.837 bedrijven die weidemelk produceren
In Nederland, België, Duitsland en Frankijk zijn er in totaal meer dan 130 verzuivelaars die het certificaat hebben om het weidelogo te mogen voeren voor (een deel van) hun melkstromen. Bij deze zuivelondernemingen hadden zich in 2018 volgens het jaarverslag van Stichting Weidegang 16.837 melkveebedrijven gemeld om weidemelk te leveren.
Ook robotkoeien horen in de wei
Ook de regels bij weidegang op robotbedrijven worden strikter beoordeeld. Op robotbedrijven moet te allen tijde minimaal 75 procent van de koeien tijdens de weide-uren daadwerkelijk buiten zijn. ‘Vrijwillig koeverkeer naar de weide kan een keuze zijn om de robot optimaal te benutten’, verduidelijkt Hin de regel. ‘Maar die koeien moeten wel echt weiden en niet al het voer in de stal opnemen. We zien in de praktijk dat als melkveehouders zich erop richten, die 75 procent weidende robotkoeien echt wel lukt.’
In het eerst februarinummer van Veeteelt is een achtergrondverhaal te lezen over de aanscherping van de weidegangregels.
Reacties
Zo houden we elkaar wel aan
REAGEER