dinsdag, 1 september, 2015 Er is geen significant verband tussen het weiden van jongvee en de levensduur of levensproductie van melkvee. Dat komt naar voren uit een afstudeeronderzoek van CAH-student Bart van der Burg uit Steendam. De Groninger boerenzoon probeerde het verband tussen het weiden van jongvee en de ontwikkeling van skelet, spieren en daarmee een langere levensduur aan te tonen. Hij voerde het onderzoek uit bij Dierenartsenpraktijk Beilen. Daar viel op dat van de 25 melkveebedrijven die een hoge levensduur realiseren er 19 het jongvee weiden. Statistische analyseUit de statistische analyse van de gegevens van 400 melkveebedrijven van DMS Advies en de uitkomsten van een enquête onder melkveehouders van DAP Beilen kwam desondanks geen significant verband naar voren tussen weidegang van jongvee en de levensduur of levensproductie van melkvee. Dat verband is er heel duidelijk wel tussen weidegang bij melkvee en levensduur van melkvee. Lagere levensproductieBij de analyse van de enquête is ook de score economie als variabele meegenomen. Veehouders die weidegang van jongvee toepassen met als beweegreden dat dit goedkoper is, realiseren significant lagere levensproducties. ‘Als het management en de verzorging rondom weidegang niet optimaal zijn, kan dit zorgen voor minder ontwikkelde dieren, wat uiteindelijk tot lagere levensproducties leidt’, verklaart Van der Burg. Goede leerschoolUit het onderzoek komt verder naar voren dat jongvee weiden wel een ‘must’ is om succesvol melkvee te kunnen weiden. Vaarzen die voor het eerst in de wei komen, leveren beduidend minder melk. ’Drie kwart van de melkveehouders in Nederland weidt de melkkoeien, terwijl slechts de helft van de veehouders het jongvee weidt. Een kwart van de melkveehouders in Nederland traint de koeien dus niet in weidegang. Daar ligt nog een schone taak voor de Stichting Weidegang’, aldus stagebegeleider en dierenarts Bernd Hietberg. Lees meer hierover in de Veeteelt van donderdag 10 september.
0 reacties
|
Weiden jongvee verhoogt levensproductie niet
Er is geen significant verband tussen het weiden van jongvee en de levensduur of levensproductie van melkvee. Dat komt naar voren uit een afstudeeronderzoek van CAH-student Bart van der Burg uit Steendam.
De Groninger boerenzoon probeerde het verband tussen het weiden van jongvee en de ontwikkeling van skelet, spieren en daarmee een langere levensduur aan te tonen. Hij voerde het onderzoek uit bij Dierenartsenpraktijk Beilen. Daar viel op dat van de 25 melkveebedrijven die een hoge levensduur realiseren er 19 het jongvee weiden.
Statistische analyse
Uit de statistische analyse van de gegevens van 400 melkveebedrijven van DMS Advies en de uitkomsten van een enquête onder melkveehouders van DAP Beilen kwam desondanks geen significant verband naar voren tussen weidegang van jongvee en de levensduur of levensproductie van melkvee. Dat verband is er heel duidelijk wel tussen weidegang bij melkvee en levensduur van melkvee.
Lagere levensproductie
Bij de analyse van de enquête is ook de score economie als variabele meegenomen. Veehouders die weidegang van jongvee toepassen met als beweegreden dat dit goedkoper is, realiseren significant lagere levensproducties.
‘Als het management en de verzorging rondom weidegang niet optimaal zijn, kan dit zorgen voor minder ontwikkelde dieren, wat uiteindelijk tot lagere levensproducties leidt’, verklaart Van der Burg.
Goede leerschool
Uit het onderzoek komt verder naar voren dat jongvee weiden wel een ‘must’ is om succesvol melkvee te kunnen weiden. Vaarzen die voor het eerst in de wei komen, leveren beduidend minder melk.
’Drie kwart van de melkveehouders in Nederland weidt de melkkoeien, terwijl slechts de helft van de veehouders het jongvee weidt. Een kwart van de melkveehouders in Nederland traint de koeien dus niet in weidegang. Daar ligt nog een schone taak voor de Stichting Weidegang’, aldus stagebegeleider en dierenarts Bernd Hietberg.
Lees meer hierover in de Veeteelt van donderdag 10 september.
REAGEER