donderdag, 16 juli, 2015 Voor het eerst in dertig jaar is er in 2014 meer fosfaat aan de bodem onttrokken dan dat er werd toegediend. Dat blijkt uit het project Vruchtbare Kringloop Achterhoek en Liemers, dat cijfers van ruim 200 KringloopWijzers op een rij zette. Vorig jaar werd er op grasland gemiddeld 106 kg fosfaat per hectare aan de bodem onttrokken, terwijl er 86 kg werd toegediend. Niet afrekenen per jaarDie 20 kg extra onttrekking uit de bodem hoeft volgens Johan Temmink, die als specialist mineralen bij ForFarmers bij het project betrokken is, geen probleem te zijn, omdat er in een volgend jaar wellicht weer een overschot kan zijn. ‘Wat uit deze cijfers wel blijkt, is dat als de KringloopWijzer gebruiktaa t worden als instrument om jaarlijks op bedrijfsniveau af te rekenen, er rekening gehouden moet worden met meerjarige gemiddelden’, zegt Temmink. Hoge melkproductie het meest efficiëntDeelnemers binnen het project haalden een gemiddelde bedrijfsstikstofbenutting van veertig procent en de fosfaatbenutting was zelfs 122,7 procent dankzij het groeizame jaar. In de efficiëntie in de veestapel is nog ruimte voor verbetering, zo constateerde Temmink. ‘We zien dat bij de 25 procent bedrijven met de hoogste melkproductie per koe de fosfaatbenutting op 34,2 procent ligt, tegenover 31,8 procent bij de 25 procent bedrijven met de minste productie. Dit betekent in een situatie met fosfaatrechten een verschil van 15 tot 20 procent melk per kilo fosfaat. Daar valt dus nog wel wat te winnen.’ Lees meer over het project Vruchtbare Kringloop Achterhoek en Liemers in Veeteelt van juli die vandaag in de bus valt.
0 reacties
|
Voor het eerst in dertig jaar een fosfaattekort
Voor het eerst in dertig jaar is er in 2014 meer fosfaat aan de bodem onttrokken dan dat er werd toegediend. Dat blijkt uit het project Vruchtbare Kringloop Achterhoek en Liemers, dat cijfers van ruim 200 KringloopWijzers op een rij zette.
Vorig jaar werd er op grasland gemiddeld 106 kg fosfaat per hectare aan de bodem onttrokken, terwijl er 86 kg werd toegediend.
Niet afrekenen per jaar
Die 20 kg extra onttrekking uit de bodem hoeft volgens Johan Temmink, die als specialist mineralen bij ForFarmers bij het project betrokken is, geen probleem te zijn, omdat er in een volgend jaar wellicht weer een overschot kan zijn. ‘Wat uit deze cijfers wel blijkt, is dat als de KringloopWijzer gebruiktaa t worden als instrument om jaarlijks op bedrijfsniveau af te rekenen, er rekening gehouden moet worden met meerjarige gemiddelden’, zegt Temmink.
Hoge melkproductie het meest efficiënt
Deelnemers binnen het project haalden een gemiddelde bedrijfsstikstofbenutting van veertig procent en de fosfaatbenutting was zelfs 122,7 procent dankzij het groeizame jaar. In de efficiëntie in de veestapel is nog ruimte voor verbetering, zo constateerde Temmink. ‘We zien dat bij de 25 procent bedrijven met de hoogste melkproductie per koe de fosfaatbenutting op 34,2 procent ligt, tegenover 31,8 procent bij de 25 procent bedrijven met de minste productie. Dit betekent in een situatie met fosfaatrechten een verschil van 15 tot 20 procent melk per kilo fosfaat. Daar valt dus nog wel wat te winnen.’
Lees meer over het project Vruchtbare Kringloop Achterhoek en Liemers in Veeteelt van juli die vandaag in de bus valt.
REAGEER