vrijdag, 10 mei, 2019 Veehouders die het voeren uitbesteden aan de loonwerker, zijn het voordeligst af. Dat blijkt uit een analyse van Alfa Accountants en Adviseurs in de jaarlijkse uitgave ‘Cijfers die Spreken’. Alfa vergeleek vier systemen van gemengd voeren: uitbesteden aan de loonwerker, een zelfrijdende voermengwagen, een voermengwagen achter de trekker en een automatisch voersysteem. Kapitaal en arbeidEen automatisch voersysteem legt van alle systemen het grootste beslag op kapitaal, terwijl het voeren door de loonwerker geen enkele investering vergt. Wie met een getrokken voermengwagen voert, heeft de hoogste kosten voor arbeid. Loonvoeren komt ook in dit overzicht het voordeligst uit. Kosten loonvoeren: 2,10 euro per 100 kgOnderaan de streep blijkt een melkveehouder het voordeligst af te zijn wanneer hij het voeren uitbesteedt aan de loonwerker. Per 100 kilo melk kost hem dat 2,10 euro. Dat is 25 procent goedkoper dan voeren met de getrokken voermengwagen en het automatisch voersysteem (beide 2,80 euro per 100 kg melk). Een zelfrijder komt in de berekening met 3,30 euro per 100 kg als duurste systeem uit de bus. Nadenken over keus systeemDe kosten van loonvoeren lopen volgens Alfa wel erg uiteen. Het accountantskantoor raadt veehouders daarom aan om goed na te denken over welk systeem het beste bij hen past. ‘Wanneer je 70 koeien melkt en je erf is er niet optimaal voor ingericht, is het wellicht voordeliger om zelf te voeren’, zegt Hans de Bie, marktmanager Food & Agri bij Alfa. Volgens De Bie geven kosten bovendien niet altijd de doorslag. Het zelf willen voeren, de inzet van eigen personeel en/of arbeidsgemak maken doorgaans het verschil. Lees het hele verhaal in het mei 1-nummer van Veeteelt.
0 reacties
|
Voeren in loonwerk veruit het voordeligst
Veehouders die het voeren uitbesteden aan de loonwerker, zijn het voordeligst af. Dat blijkt uit een analyse van Alfa Accountants en Adviseurs in de jaarlijkse uitgave ‘Cijfers die Spreken’.
Alfa vergeleek vier systemen van gemengd voeren: uitbesteden aan de loonwerker, een zelfrijdende voermengwagen, een voermengwagen achter de trekker en een automatisch voersysteem.
Kapitaal en arbeid
Een automatisch voersysteem legt van alle systemen het grootste beslag op kapitaal, terwijl het voeren door de loonwerker geen enkele investering vergt. Wie met een getrokken voermengwagen voert, heeft de hoogste kosten voor arbeid. Loonvoeren komt ook in dit overzicht het voordeligst uit.
Kosten loonvoeren: 2,10 euro per 100 kg
Onderaan de streep blijkt een melkveehouder het voordeligst af te zijn wanneer hij het voeren uitbesteedt aan de loonwerker. Per 100 kilo melk kost hem dat 2,10 euro. Dat is 25 procent goedkoper dan voeren met de getrokken voermengwagen en het automatisch voersysteem (beide 2,80 euro per 100 kg melk). Een zelfrijder komt in de berekening met 3,30 euro per 100 kg als duurste systeem uit de bus.
Nadenken over keus systeem
De kosten van loonvoeren lopen volgens Alfa wel erg uiteen. Het accountantskantoor raadt veehouders daarom aan om goed na te denken over welk systeem het beste bij hen past. ‘Wanneer je 70 koeien melkt en je erf is er niet optimaal voor ingericht, is het wellicht voordeliger om zelf te voeren’, zegt Hans de Bie, marktmanager Food & Agri bij Alfa. Volgens De Bie geven kosten bovendien niet altijd de doorslag. Het zelf willen voeren, de inzet van eigen personeel en/of arbeidsgemak maken doorgaans het verschil.
Lees het hele verhaal in het mei 1-nummer van Veeteelt.
REAGEER