woensdag, 30 maart, 2022 De vijf provincies in Vlaanderen hebben gezamenlijk een website ontwikkeld waarop per gemeente een voorspelling voor het klimaat in de jaren 2030, 2050 en 2100 kan worden geraadpleegd. De cijfers zijn gebaseerd op data van onder andere de Vlaamse Milieumaatschappij die samen met het KMI en de KU Leuven de klimaatdata van het VN-klimaatpanel IPCC hebben vertaald naar lokale omstandigheden. Hoog-impact scenarioIn de voorspellingen wordt uitgegaan van een extreem scenario waarin de temperatuur in het jaar 2100 wereldwijd gemiddeld tussen 3,2 en 5,4 graden hoger ligt dan in het pre-industriële tijdperk (tussen 1750 en 1850). ‘De werkelijke klimaatverandering zal met hoge waarschijnlijkheid liggen tussen het huidige klimaat en wat het hoog-impactscenario aangeeft. Het hoog-impactscenario biedt daarom een goed referentiekader om onze regio meer weerbaar en klimaatbestendig te maken’, verklaren de onderzoekers deze keuze. Vergelijking met Vlaams GewestVia de website kan per gemeente een rapport worden opgesteld dat een voorspelling geeft van een groot aantal kengetallen zoals het aantal hittegolfdagen, droogteduur en aandeel landbouwpercelen met significante droogtestress. Ook wordt bijvoorbeeld de jaarlijkse neerslag, de verdeling tussen neerslag en de zomer en winter en de kans op extreme neerslag voorspeld. De kengetallen per gemeente worden vergeleken met de gemiddelden voor het Vlaams Gewest. De klimaatvoorspellingen per Vlaamse gemeente zijn te raadplegen via de website provincies in cijfers.
0 reacties
|
Vlaamse website voorspelt toekomstig klimaat per gemeente
![]() |
De vijf provincies in Vlaanderen hebben gezamenlijk een website ontwikkeld waarop per gemeente een voorspelling voor het klimaat in de jaren 2030, 2050 en 2100 kan worden geraadpleegd.
De cijfers zijn gebaseerd op data van onder andere de Vlaamse Milieumaatschappij die samen met het KMI en de KU Leuven de klimaatdata van het VN-klimaatpanel IPCC hebben vertaald naar lokale omstandigheden.
Hoog-impact scenario
In de voorspellingen wordt uitgegaan van een extreem scenario waarin de temperatuur in het jaar 2100 wereldwijd gemiddeld tussen 3,2 en 5,4 graden hoger ligt dan in het pre-industriële tijdperk (tussen 1750 en 1850). ‘De werkelijke klimaatverandering zal met hoge waarschijnlijkheid liggen tussen het huidige klimaat en wat het hoog-impactscenario aangeeft. Het hoog-impactscenario biedt daarom een goed referentiekader om onze regio meer weerbaar en klimaatbestendig te maken’, verklaren de onderzoekers deze keuze.
Vergelijking met Vlaams Gewest
Via de website kan per gemeente een rapport worden opgesteld dat een voorspelling geeft van een groot aantal kengetallen zoals het aantal hittegolfdagen, droogteduur en aandeel landbouwpercelen met significante droogtestress. Ook wordt bijvoorbeeld de jaarlijkse neerslag, de verdeling tussen neerslag en de zomer en winter en de kans op extreme neerslag voorspeld. De kengetallen per gemeente worden vergeleken met de gemiddelden voor het Vlaams Gewest.
De klimaatvoorspellingen per Vlaamse gemeente zijn te raadplegen via de website provincies in cijfers.
REAGEER