donderdag, 18 maart, 2021 In 2020 produceerde 80 procent van de melkveebedrijven meer mest dan volgens de gebruiksnormen geplaatst kan worden op eigen grond. In 2019 was dat 3 procentpunten minder. Dit blijkt uit berekeningen van het Planbureau voor de Leefomgeving, Centraal Bureau voor de Statistiek en Wageningen Universiteit, die zijn gepubliceerd op de website Compendium voor de Leefomgeving (CLO). Aanscherping gebruiksnormenAl sinds 2014 ligt het percentage melkveebedrijven met een mestoverschot boven de 75 procent. In de jaren tussen 2006 en 2014 was dat rond de 60 procent. In het tijdperk van het Minas-systeem – dat werd afgeschaft in 2006 – had nog minder dan de helft van de melkveebedrijven (op papier) een mestoverschot. De stijging van het aantal bedrijven dat mest moet afvoeren, is volgens het CLO vooral toe te schrijven aan aanscherping van de gebruiksnormen. Het CLO gaat overigens uit van een berekende stikstofproductie, niet van forfaitaire normen. 89 procent stikstofruimte benutHet CLO heeft ook een berekening gemaakt van de benutting van de plaatsingsruimte voor mest. In 2019 werd landelijk 82 procent van de plaatsingsruimte voor fosfaat benut; voor stikstof was dat 89 procent. Overigens gelden hierbij grote regionale verschillen. Zo lag in drie van de veertien gebieden het bemestingsniveau voor stikstof uit dierlijk mest boven de berekende plaatsingsruimte.
0 reacties
|
Vier vijfde van de melkveebedrijven heeft mestoverschot
In 2020 produceerde 80 procent van de melkveebedrijven meer mest dan volgens de gebruiksnormen geplaatst kan worden op eigen grond. In 2019 was dat 3 procentpunten minder.
Dit blijkt uit berekeningen van het Planbureau voor de Leefomgeving, Centraal Bureau voor de Statistiek en Wageningen Universiteit, die zijn gepubliceerd op de website Compendium voor de Leefomgeving (CLO).
Aanscherping gebruiksnormen
Al sinds 2014 ligt het percentage melkveebedrijven met een mestoverschot boven de 75 procent. In de jaren tussen 2006 en 2014 was dat rond de 60 procent. In het tijdperk van het Minas-systeem – dat werd afgeschaft in 2006 – had nog minder dan de helft van de melkveebedrijven (op papier) een mestoverschot.
De stijging van het aantal bedrijven dat mest moet afvoeren, is volgens het CLO vooral toe te schrijven aan aanscherping van de gebruiksnormen. Het CLO gaat overigens uit van een berekende stikstofproductie, niet van forfaitaire normen.
89 procent stikstofruimte benut
Het CLO heeft ook een berekening gemaakt van de benutting van de plaatsingsruimte voor mest. In 2019 werd landelijk 82 procent van de plaatsingsruimte voor fosfaat benut; voor stikstof was dat 89 procent. Overigens gelden hierbij grote regionale verschillen. Zo lag in drie van de veertien gebieden het bemestingsniveau voor stikstof uit dierlijk mest boven de berekende plaatsingsruimte.
REAGEER