dinsdag, 5 maart, 2019 Grasland dat vanaf vaste rijpaden wordt bewerkt, levert vijf tot vijftien procent meer opbrengst dan percelen met een conventionele manier van land bewerken. Dat blijkt uit een praktijkdemo op verdichtingsgevoelige grond in Flevoland. De demo is een initiatief van de Vereniging voor Bedrijfsontwikkeling Rundveehouderij in Flevoland en volgt op positieve ervaringen met het werken volgens vaste rijsporen in bijvoorbeeld Denemarken en Schotland. Bij bewerken volgens vaste rijpaden zijn alle werkzaamheden afgestemd op dezelfde werkbreedte van 9 of 12 meter en in Denemarken zelfs 16 meter. Ook betere graskwaliteitDoor een flinke hoeveelheid neerslag rond het oogsten van de eerste snede was het effect van vaste rijpaden in Flevoland in 2018 het grootst bij de groei van de tweede snede. Tijdens de droge zomer die volgde, waren de effecten minder groot. Naast de meeropbrengst verwachten de onderzoekers ook betere graskwaliteit, doordat maaien mogelijk is als de omstandigheden voor berijden niet optimaal zijn. Door een paar dagen of mogelijk zelfs een week eerder te kunnen maaien zal het gras een betere graskwaliteit en eiwitgehalte hebben. Ook ligt het in de lijn der verwachting dat ongestoorde groei een betere stikstofopname geeft. Het idee is om binnen de demo komend jaar het effect van vaste rijpaden op de graskwaliteit in beeld te krijgen. Video oogsten over vaste rijpadenIn de voorjaarsuitgave van VeeteeltGRAS, die eind deze week verschijnt, staat een uitgebreid artikel over de praktijkdemo vaste rijpaden. Als aanvulling daarop maakte VeeteeltGRAS in 2018 videobeelden van de oogst van de demovelden. Herman Krebbers, senior adviseur precisielandbouw bij Delphy, vertelt voor de camera over de werkwijze en resultaten. Bekijk hier de video.
0 reacties
|
Video: meer gras bij bewerken via vaste rijpaden
Grasland dat vanaf vaste rijpaden wordt bewerkt, levert vijf tot vijftien procent meer opbrengst dan percelen met een conventionele manier van land bewerken. Dat blijkt uit een praktijkdemo op verdichtingsgevoelige grond in Flevoland.
De demo is een initiatief van de Vereniging voor Bedrijfsontwikkeling Rundveehouderij in Flevoland en volgt op positieve ervaringen met het werken volgens vaste rijsporen in bijvoorbeeld Denemarken en Schotland.
Bij bewerken volgens vaste rijpaden zijn alle werkzaamheden afgestemd op dezelfde werkbreedte van 9 of 12 meter en in Denemarken zelfs 16 meter.
Ook betere graskwaliteit
Door een flinke hoeveelheid neerslag rond het oogsten van de eerste snede was het effect van vaste rijpaden in Flevoland in 2018 het grootst bij de groei van de tweede snede. Tijdens de droge zomer die volgde, waren de effecten minder groot.
Naast de meeropbrengst verwachten de onderzoekers ook betere graskwaliteit, doordat maaien mogelijk is als de omstandigheden voor berijden niet optimaal zijn. Door een paar dagen of mogelijk zelfs een week eerder te kunnen maaien zal het gras een betere graskwaliteit en eiwitgehalte hebben.
Ook ligt het in de lijn der verwachting dat ongestoorde groei een betere stikstofopname geeft. Het idee is om binnen de demo komend jaar het effect van vaste rijpaden op de graskwaliteit in beeld te krijgen.
Video oogsten over vaste rijpaden
In de voorjaarsuitgave van VeeteeltGRAS, die eind deze week verschijnt, staat een uitgebreid artikel over de praktijkdemo vaste rijpaden. Als aanvulling daarop maakte VeeteeltGRAS in 2018 videobeelden van de oogst van de demovelden.
Herman Krebbers, senior adviseur precisielandbouw bij Delphy, vertelt voor de camera over de werkwijze en resultaten. Bekijk hier de video.
REAGEER