vrijdag, 2 november, 2018 Het voeren van pensbestendige vetten is komende winter toegestaan, maar de monitoring op de hardheid van melkvet blijft bestaan. Het uitgangspunt is volgens de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO) wel dat de landelijke norm van de hardheid van melkvet – maximaal 21,5 procent SFC (Solid Fat content) – gehanteerd blijft. Wanneer deze grens dreigt te worden overschreden, zullen er maatregelen getroffen worden. Welke dat zijn, is volgens een woordvoerder van NZO nu nog niet duidelijk. Geen alarmerende stijgingNu de meeste koeien weer naar binnen gaan en het aandeel vers gras steeds kleiner wordt, stijgt de hardheid van melkvet. ‘We zien inderdaad een normaal seizoensverloop van de hardheid van melkvet, er is geen alarmerende stijging zichtbaar’, zo stelt Henk Flipsen, directeur van de veevoederbranche organisatie Nevedi. Verbod bij Cono blijft van krachtEen aanpak op bedrijfsniveau is volgens Flipsen logischer dan een nationaal verbod. ‘We snappen uiteraard de wensen van de zuivel, maar een verbod is niet voor elk bedrijf de oplossing.’ Overigens houdt niet elke zuivelorganisatie zich aan het advies van NZO. Zo bevestigt zuivelfabriek Cono dat het zelf ingestelde verbod voor haar leden-melkleveranciers om pensbestendig vet te voeren, van kracht blijft.
0 reacties
|
Vet voeren mag, maar monitoring blijft
Het voeren van pensbestendige vetten is komende winter toegestaan, maar de monitoring op de hardheid van melkvet blijft bestaan.
Het uitgangspunt is volgens de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO) wel dat de landelijke norm van de hardheid van melkvet – maximaal 21,5 procent SFC (Solid Fat content) – gehanteerd blijft. Wanneer deze grens dreigt te worden overschreden, zullen er maatregelen getroffen worden. Welke dat zijn, is volgens een woordvoerder van NZO nu nog niet duidelijk.
Geen alarmerende stijging
Nu de meeste koeien weer naar binnen gaan en het aandeel vers gras steeds kleiner wordt, stijgt de hardheid van melkvet. ‘We zien inderdaad een normaal seizoensverloop van de hardheid van melkvet, er is geen alarmerende stijging zichtbaar’, zo stelt Henk Flipsen, directeur van de veevoederbranche organisatie Nevedi.
Nevedi stelde samen met NZO een plan op om de hardheid van vet te monitoren. Vorig jaar stelde NZO een tijdelijk verbod op het voeren van pensbestendige vetten op, om te hoge waarden van SFC tegen te gaan. Een te hoge SFC-waarde kan de ‘smedigheid’, van kaas negatief beïnvloeden.
‘We hebben afgelopen periode geconstateerd dat een verbod op pensbestendige vetten niet op elk bedrijf ertoe leidde dat de SFC-waarden in melk daalden. Er zijn dus ook andere bedrijfsfactoren die een rol spelen’, zo stelt Flipsen. ‘Bedrijven waarbij de SFC-waarden nu oplopen, moeten daarom samen met hun voervertegenwoordiger een plan van aanpak maken om het weer op het gewenste niveau te krijgen.’
Verbod bij Cono blijft van kracht
Een aanpak op bedrijfsniveau is volgens Flipsen logischer dan een nationaal verbod. ‘We snappen uiteraard de wensen van de zuivel, maar een verbod is niet voor elk bedrijf de oplossing.’
Overigens houdt niet elke zuivelorganisatie zich aan het advies van NZO. Zo bevestigt zuivelfabriek Cono dat het zelf ingestelde verbod voor haar leden-melkleveranciers om pensbestendig vet te voeren, van kracht blijft.
REAGEER