vrijdag, 9 november, 2018 Sojaschroot in het rantsoen van melkkoeien vervangen door een combinatie van bierdraf (bostel) en koolzaadschroot verlaagt de koolstofvoetafdruk voor de productie van een kilo melk met 0,4 kilo CO2-equivalenten. Dit is één van de uitkomsten van proeven die het Instituut voor Landvouw en Visserij Onderzoek (ILVO) uitvoerde in het kader van het project SMART Melken. Dit onderzoeksproject is gericht op het ontwikkelen van voederstrategieën waarmee tegen een rendabele kostprijs de uitstoot van broeikasgassen uit de melkveehouderij kan worden verlaagd. Uitgebalanceerd rantsoenDe onderzoekers vergeleken de CO2-voetafdruk van drie uitgebalanceerde rantsoenen met gras- en maiskuil als basis. Een rantsoen met sojaschroot als eiwitaanvulling werd vergeleken met een rantsoen waarin dit voedermiddel was vervangen door bierdraf (bostel) en koozaadschroot. Daarnaast werd ook een rantsoen met een combinatie van bierdraf en sojaschroot meegenomen in het onderzoek. Min 0,4 CO2-equivalentDe gedachte achter het experiment was dat door vervanging van overzees geteelde soja de CO2-uitstoot van de voerteelt en transport zou verminderen. Daarnaast bleek, tot verrassing van de onderzoekers, dat dit ook een gunstig effect had op de uitstoot van methaan. Koeien die een rantsoen kregen met bierdraf en koolzaadschroot, produceerden 14 procent minder methaan dan koeien die sojaschroot kregen. De totale koolstofvoetafdruk van het rantsoen werd hierdoor verlaagd van 1,1 naar 0,7 kilo CO2- equivalenten per kilo melk.
0 reacties
|
Vervangen sojaschroot levert minder broeikasgassen op
Sojaschroot in het rantsoen van melkkoeien vervangen door een combinatie van bierdraf (bostel) en koolzaadschroot verlaagt de koolstofvoetafdruk voor de productie van een kilo melk met 0,4 kilo CO2-equivalenten.
Dit is één van de uitkomsten van proeven die het Instituut voor Landvouw en Visserij Onderzoek (ILVO) uitvoerde in het kader van het project SMART Melken. Dit onderzoeksproject is gericht op het ontwikkelen van voederstrategieën waarmee tegen een rendabele kostprijs de uitstoot van broeikasgassen uit de melkveehouderij kan worden verlaagd.
Uitgebalanceerd rantsoen
De onderzoekers vergeleken de CO2-voetafdruk van drie uitgebalanceerde rantsoenen met gras- en maiskuil als basis.
Een rantsoen met sojaschroot als eiwitaanvulling werd vergeleken met een rantsoen waarin dit voedermiddel was vervangen door bierdraf (bostel) en koozaadschroot. Daarnaast werd ook een rantsoen met een combinatie van bierdraf en sojaschroot meegenomen in het onderzoek.
Min 0,4 CO2-equivalent
De gedachte achter het experiment was dat door vervanging van overzees geteelde soja de CO2-uitstoot van de voerteelt en transport zou verminderen. Daarnaast bleek, tot verrassing van de onderzoekers, dat dit ook een gunstig effect had op de uitstoot van methaan. Koeien die een rantsoen kregen met bierdraf en koolzaadschroot, produceerden 14 procent minder methaan dan koeien die sojaschroot kregen.
De totale koolstofvoetafdruk van het rantsoen werd hierdoor verlaagd van 1,1 naar 0,7 kilo CO2- equivalenten per kilo melk.
REAGEER