vrijdag, 16 februari, 2018 Een lagere stikstofgift kan ervoor zorgen dat de verteerbaarheid van de NDF-fractie in gras trager wordt. Dat is uit de kuilanalyses dikwijls niet af te lezen, maar wel merkbaar in de praktijk door tegenvallende melkproducties bij koeien en matig verteerde mest. Dat is de ervaring van Zwier van de Vegte, manager van proefbedrijf KTC De Marke. Vem- en eiwitdekking op niveau‘Goed verteerbaar gras is zeker op bedrijven waar zuinig bemest wordt met stikstof, een vereiste’, zo vertelde Van de Vegte tijdens de jaarvergadering van de commissie voor bemesting van gras en voedergewassen. ‘De graskwaliteit, de vem- en eiwitdekking, kun je ook met een mindere bemesting op niveau houden. Maar we zagen op De Marke dat de NDF gelijk was aan die van gangbare kuilen, maar dat de productie toch achterbleef. Nader onderzoek wees uit dat de NDF te traag verteerbaar was. Daar gaan we komend jaar meer rekening mee houden.’ Elke vijf weken maaienOp De Marke wordt dit jaar gestreefd naar een maaisnede van 3500 kg droge stof met 16,5 procent ruw eiwit en meer dan 950 vem per kg droge stof .‘Door standaard elke vijf weken te gaan maaien verwachten we dat de kuil ook voldoende verteerbaar zal zijn’, denkt Van de Vegte.
0 reacties
|
Verteerbaarheid NDF-fractie in gras trager bij lagere bemesting
Een lagere stikstofgift kan ervoor zorgen dat de verteerbaarheid van de NDF-fractie in gras trager wordt.
Dat is uit de kuilanalyses dikwijls niet af te lezen, maar wel merkbaar in de praktijk door tegenvallende melkproducties bij koeien en matig verteerde mest. Dat is de ervaring van Zwier van de Vegte, manager van proefbedrijf KTC De Marke.
Vem- en eiwitdekking op niveau
‘Goed verteerbaar gras is zeker op bedrijven waar zuinig bemest wordt met stikstof, een vereiste’, zo vertelde Van de Vegte tijdens de jaarvergadering van de commissie voor bemesting van gras en voedergewassen.
‘De graskwaliteit, de vem- en eiwitdekking, kun je ook met een mindere bemesting op niveau houden. Maar we zagen op De Marke dat de NDF gelijk was aan die van gangbare kuilen, maar dat de productie toch achterbleef. Nader onderzoek wees uit dat de NDF te traag verteerbaar was. Daar gaan we komend jaar meer rekening mee houden.’
Elke vijf weken maaien
Op De Marke wordt dit jaar gestreefd naar een maaisnede van 3500 kg droge stof met 16,5 procent ruw eiwit en meer dan 950 vem per kg droge stof .‘Door standaard elke vijf weken te gaan maaien verwachten we dat de kuil ook voldoende verteerbaar zal zijn’, denkt Van de Vegte.
REAGEER