vrijdag, 1 mei, 2020 Het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) gaat in Wetteren (Oost-Vlaanderen) een veldproef aanleggen met genetisch gemodificeerde mais. De veldproef gaat drie jaar duren. Begin april hebben de federale ministers van Volksgezondheid, Landbouw en Leefmilieu een vergunning verleend aan het VIB om de proef uit te voeren. Zij baseren hun besluit onder meer op een positief advies van de Bioveiligheidsraad. De raad geeft aan dat het zeer onwaarschijnlijk is dat dit kleinschalige veldexperiment met ggo-mais enige schade voor de menselijke gezondheid, de dierengezondheid of het milieu zal opleveren. Eerder dit jaar konden ook burgers zich uitspreken over de proef. Langere groei en grotere biomassaVIB wil met het experiment de groei en ontwikkeling van genetisch gewijzigde maisplanten onder normale groei- en stressomstandigheden in kaart brengen. De onderzoekers testen drie genetisch gemodificeerde lijnen met een verschil in de positie van het AN3-gen in het genetisch materiaal van de planten. Het extra tot uitdrukking brengen van de groeifactor AN3 zou moeten resulteren in een langere groei, ook tijdens droogte, die een grotere biomassa oplevert.
0 reacties
|
Veldproef met genetisch gemodificeerde mais van start in Vlaanderen
Het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) gaat in Wetteren (Oost-Vlaanderen) een veldproef aanleggen met genetisch gemodificeerde mais. De veldproef gaat drie jaar duren.
Begin april hebben de federale ministers van Volksgezondheid, Landbouw en Leefmilieu een vergunning verleend aan het VIB om de proef uit te voeren. Zij baseren hun besluit onder meer op een positief advies van de Bioveiligheidsraad. De raad geeft aan dat het zeer onwaarschijnlijk is dat dit kleinschalige veldexperiment met ggo-mais enige schade voor de menselijke gezondheid, de dierengezondheid of het milieu zal opleveren.
Eerder dit jaar konden ook burgers zich uitspreken over de proef.
Langere groei en grotere biomassa
VIB wil met het experiment de groei en ontwikkeling van genetisch gewijzigde maisplanten onder normale groei- en stressomstandigheden in kaart brengen. De onderzoekers testen drie genetisch gemodificeerde lijnen met een verschil in de positie van het AN3-gen in het genetisch materiaal van de planten. Het extra tot uitdrukking brengen van de groeifactor AN3 zou moeten resulteren in een langere groei, ook tijdens droogte, die een grotere biomassa oplevert.
REAGEER