dinsdag, 2 augustus, 2016 Dit jaar zijn er veel rozenkevers gesignaleerd. Door gunstige groeiomstandigheden voor deze keversoort is er veel kans dat hun larven, engerlingen, in grote dichtheden voorkomen. Dat meldt Verantwoorde Veehouderij. De rozenkever is een van de keversoorten waarvan de larven, de engerlingen, veel schade aan grasland kunnen toebrengen, door vraatschade aan de graswortels. Door het grasland nu te controleren op engerlingen kunnen bij het ingaan van een droge periode tijdig maatregelen worden genomen. De vastheid van de zode is een manier om op engerlingen te controleren. Doorgevreten graswortels en ondiepe, holle verblijfplaatsen van engerlingen zorgen voor een losse grasmat. Ook de aanwezigheid van vogels en zoogdieren is een signaal dat duidt op engerlingen. Geen insecticidenHet bestrijden van engerlingen blijft nog lastig. In grasland zijn geen insecticiden tegen engerlingen toegelaten. Maar doordat de engerlingen slecht bereikbaar zijn door insecticiden, lijkt dit ook geen oplossing. Aandrukken met een speciale rol of spoor aan spoor rijden met een trekker zorgt voor behoud van het contact met de grasmat met de ondergrond. Aanrollen en berijden leiden ook tot doden van vooral de grotere meikeverengerlingen. Met deze methoden zijn de afgelopen jaren effecten aangetoond, maar verbetering is nog mogelijk. Meer over de aanpak van engerlingen is hier te lezen, de bevindingen uit het Praktijknetwerk Duurzame aanpak Engerlingen. Eenjarige cyclusDe rozenkever heeft in tegenstelling tot de meikever een eenjarige cyclus. In juni zetten de kevers eitjes af in het grasland. Eind juni en begin juli verschijnen de jonge engerlingen. Een vochtige grond is gunstig voor de ontwikkeling van de eitjes. Vraatschade wordt meestal in augustus zichtbaar. Naarmate het droger wordt, neemt het schadebeeld toe. De schade kan groter worden als vogels en zoogdieren op zoek gaan naar de engerlingen en zo de grasmat verder vernielen.
0 reacties
|
Veel kans op engerlingen op zandgrond
Dit jaar zijn er veel rozenkevers gesignaleerd. Door gunstige groeiomstandigheden voor deze keversoort is er veel kans dat hun larven, engerlingen, in grote dichtheden voorkomen. Dat meldt Verantwoorde Veehouderij.
De rozenkever is een van de keversoorten waarvan de larven, de engerlingen, veel schade aan grasland kunnen toebrengen, door vraatschade aan de graswortels.
Door het grasland nu te controleren op engerlingen kunnen bij het ingaan van een droge periode tijdig maatregelen worden genomen. De vastheid van de zode is een manier om op engerlingen te controleren. Doorgevreten graswortels en ondiepe, holle verblijfplaatsen van engerlingen zorgen voor een losse grasmat. Ook de aanwezigheid van vogels en zoogdieren is een signaal dat duidt op engerlingen.
Geen insecticiden
Het bestrijden van engerlingen blijft nog lastig. In grasland zijn geen insecticiden tegen engerlingen toegelaten. Maar doordat de engerlingen slecht bereikbaar zijn door insecticiden, lijkt dit ook geen oplossing.
Aandrukken met een speciale rol of spoor aan spoor rijden met een trekker zorgt voor behoud van het contact met de grasmat met de ondergrond. Aanrollen en berijden leiden ook tot doden van vooral de grotere meikeverengerlingen.
Met deze methoden zijn de afgelopen jaren effecten aangetoond, maar verbetering is nog mogelijk. Meer over de aanpak van engerlingen is hier te lezen, de bevindingen uit het Praktijknetwerk Duurzame aanpak Engerlingen.
Eenjarige cyclus
De rozenkever heeft in tegenstelling tot de meikever een eenjarige cyclus. In juni zetten de kevers eitjes af in het grasland. Eind juni en begin juli verschijnen de jonge engerlingen. Een vochtige grond is gunstig voor de ontwikkeling van de eitjes.
Vraatschade wordt meestal in augustus zichtbaar. Naarmate het droger wordt, neemt het schadebeeld toe. De schade kan groter worden als vogels en zoogdieren op zoek gaan naar de engerlingen en zo de grasmat verder vernielen.
REAGEER