donderdag, 17 september, 2020 Het telen van een vanggewas na snijmais op zand- en lössgronden is verplicht. Een goed ontwikkeld vanggewas is echter veel meer dan een verplichting, zo stellen specialisten die betrokken zijn bij de KringloopWijzer. Nu de oogst in Zuid- en Oost-Nederland is gestart, is er voldoende ruimte om tijdig en voor 1 oktober het vanggewas te zaaien. Dat vergroot de kans op een goed ontwikkeld vanggewas dat niet alleen stikstof vastlegt, maar zich ook kan ontwikkelen tot een goede groenbemester. Voordelen van nazaaiDit jaar kiezen veel veehouders voor de techniek van nazaai van het vanggewas. Dat heeft als voordeel dat het vanggewas niet concurreert met de mais tijdens het groeiseizoen. Ook biedt het mogelijkheden om het perceel na de maisoogst goed los te trekken om zo verdichtende lagen op te heffen, die bijvoorbeeld tijdens de oogst ontstaan zijn. Na de maisoogst komen volgens de overheid bladkool, bladrammenas, gras, Japanse haver, triticale, winterrogge, -tarwe, en -gerst in aanmerking als vanggewas. Ook mag er een mengsel van verschillende gewassen als vanggewas geteeld worden, mits dat voor ten minste tweederde bestaat uit de bovenstaande gewassen. Op tijd zaaien goed voor de ontwikkelingHet op tijd zaaien zorgt ervoor dat het vanggewas zich nog goed kan ontwikkelen. Dit komt de structuur en de organischestofopbouw van de bodem ten goede. De vastgelegde stikstof kan weer gebruikt worden in het volgende groeiseizoen. Dit laat een betere bodembenutting in de uitvoer van de KringloopWijzer zien. Op de website van RVO staan alle voorwaarden van het telen van het verplichte vanggewas beschreven. Deze informatie is afkomstig van adviseurs en/of onderzoekers van het project KringloopWijzer en maakt onderdeel uit van een serie Kringlooptips.
0 reacties
|
Vanggewas is meer dan een verplichting
Het telen van een vanggewas na snijmais op zand- en lössgronden is verplicht.
Een goed ontwikkeld vanggewas is echter veel meer dan een verplichting, zo stellen specialisten die betrokken zijn bij de KringloopWijzer.
Nu de oogst in Zuid- en Oost-Nederland is gestart, is er voldoende ruimte om tijdig en voor 1 oktober het vanggewas te zaaien. Dat vergroot de kans op een goed ontwikkeld vanggewas dat niet alleen stikstof vastlegt, maar zich ook kan ontwikkelen tot een goede groenbemester.
Voordelen van nazaai
Dit jaar kiezen veel veehouders voor de techniek van nazaai van het vanggewas. Dat heeft als voordeel dat het vanggewas niet concurreert met de mais tijdens het groeiseizoen. Ook biedt het mogelijkheden om het perceel na de maisoogst goed los te trekken om zo verdichtende lagen op te heffen, die bijvoorbeeld tijdens de oogst ontstaan zijn.
Na de maisoogst komen volgens de overheid bladkool, bladrammenas, gras, Japanse haver, triticale, winterrogge, -tarwe, en -gerst in aanmerking als vanggewas. Ook mag er een mengsel van verschillende gewassen als vanggewas geteeld worden, mits dat voor ten minste tweederde bestaat uit de bovenstaande gewassen.
Op tijd zaaien goed voor de ontwikkeling
Het op tijd zaaien zorgt ervoor dat het vanggewas zich nog goed kan ontwikkelen. Dit komt de structuur en de organischestofopbouw van de bodem ten goede. De vastgelegde stikstof kan weer gebruikt worden in het volgende groeiseizoen. Dit laat een betere bodembenutting in de uitvoer van de KringloopWijzer zien.
Op de website van RVO staan alle voorwaarden van het telen van het verplichte vanggewas beschreven.
Deze informatie is afkomstig van adviseurs en/of onderzoekers van het project KringloopWijzer en maakt onderdeel uit van een serie Kringlooptips.
REAGEER