vrijdag, 15 november, 2019 Trekkerfabrikant Valtra en kunstmestproducent Yara zijn een samenwerkingsverband gestart om de CO2-vastlegging per hectare gras in beeld te brengen. In een driejarig onderzoek in Finland worden met behulp van smart-pharming-technologie tal van grond-, gewas- en weergegevens vastgelegd. Sensoren zoals Valtra Guide en de Yara N-sensoren gaan de bodemtemperatuur, de vochtopname en de biomassa continu in kaart brengen en bij de oogst worden opbrengst en kwaliteitsmetingen gedaan. Bewijslast‘Met dit onderzoek kan aangetoond worden hoe efficiënt de teelt wordt uitgevoerd, wat er wordt gebruikt, vastgelegd en wat de opbrengsten zijn’, zo legt Marc de Haan, directeur Valtra bij de Mechangroep uit. ‘Uiteindelijk zorg je voor bewijslast hoeveel CO2 er wordt vastgelegd. Er wordt veel gesproken over CO2, maar hoe het eigenlijk zit op hectare- en gewasniveau, is tot nu toe vaak gissen.’ Gras legt veel CO2 vastGras is een van de gewassen waar het onderzoek zich op richt, omdat volgens De Haan gras veel koolstof en daarmee CO2 vastlegt. ‘Consumenten zullen in de toekomst niet uitsluitend willen weten waar hun voedsel vandaan komt, maar ook willen weten hoeveel brandstof, kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen werden gebruikt en wanneer. Dit project gaat daarbij helpen.’ De Haan kan nog niet zeggen of het project navolging gaat krijgen in Nederland of Vlaanderen.
1 reactie
|
Valtra en Yara brengen CO2-vastlegging in gras in beeld
Trekkerfabrikant Valtra en kunstmestproducent Yara zijn een samenwerkingsverband gestart om de CO2-vastlegging per hectare gras in beeld te brengen.
In een driejarig onderzoek in Finland worden met behulp van smart-pharming-technologie tal van grond-, gewas- en weergegevens vastgelegd. Sensoren zoals Valtra Guide en de Yara N-sensoren gaan de bodemtemperatuur, de vochtopname en de biomassa continu in kaart brengen en bij de oogst worden opbrengst en kwaliteitsmetingen gedaan.
Bewijslast
‘Met dit onderzoek kan aangetoond worden hoe efficiënt de teelt wordt uitgevoerd, wat er wordt gebruikt, vastgelegd en wat de opbrengsten zijn’, zo legt Marc de Haan, directeur Valtra bij de Mechangroep uit. ‘Uiteindelijk zorg je voor bewijslast hoeveel CO2 er wordt vastgelegd. Er wordt veel gesproken over CO2, maar hoe het eigenlijk zit op hectare- en gewasniveau, is tot nu toe vaak gissen.’
Gras legt veel CO2 vast
Gras is een van de gewassen waar het onderzoek zich op richt, omdat volgens De Haan gras veel koolstof en daarmee CO2 vastlegt. ‘Consumenten zullen in de toekomst niet uitsluitend willen weten waar hun voedsel vandaan komt, maar ook willen weten hoeveel brandstof, kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen werden gebruikt en wanneer. Dit project gaat daarbij helpen.’
De Haan kan nog niet zeggen of het project navolging gaat krijgen in Nederland of Vlaanderen.
Reacties
Lijkt me heel erg zinnig
REAGEER