vrijdag, 24 november, 2017 Het duurt ten minste één maand voordat het gedrag van melkvaarzen normaliseert in een koppel met volwassen koeien. Dat blijkt uit het praktijkonderzoek Sense of Sensors. De onderzoekers trokken die conclusie aan de hand van het aantal stappen dat vaarzen na het instromen in het koppel zetten in vergelijking met hun nieuwe koppelgenoten. Minder stress bij direct instromenOpvallend is dat instromen van de vaarzen direct na het afkalven minder stress oplevert dan introductie in het koppel na drie dagen. Dat is hormonaal aangestuurd, stelt universitair docent Frank van Eerdenburg van de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. ‘Op de dag van afkalven, zijn vaarzen ingesteld op het verdedigen van hun kalf en zijn ze assertiever.’ Vaarzen vreten langzamerToch raden de onderzoekers het apart huisvesten van vaarzen aan. Ze ervaren dan minder stress doordat ze niet in conflict komen met oudere dieren. Bovendien kunnen veehouders zo beter inspelen op het typische eetgedrag van vaarzen. Vaarzen vreten langzamer dan volwassen koeien. De extra tijd die dat vergt, krijgen ze meer in een groep met leeftijdsgenoten dan in een groep met dominante oudere koeien. Sense of SensorsIn het grootschalige praktijkonderzoek Sense of Sensors zoeken Universiteit Utrecht, Wageningen Universiteit, Vetvice en Nedap naar een manier om informatie van sensoren in de praktijk tot waarde te brengen. Lees het hele verhaal in de november 2-editie van Veeteelt die deze week in de bus valt.
0 reacties
|
Vaarzen hebben maand nodig om te wennen in koppel
Het duurt ten minste één maand voordat het gedrag van melkvaarzen normaliseert in een koppel met volwassen koeien. Dat blijkt uit het praktijkonderzoek Sense of Sensors.
De onderzoekers trokken die conclusie aan de hand van het aantal stappen dat vaarzen na het instromen in het koppel zetten in vergelijking met hun nieuwe koppelgenoten.
Minder stress bij direct instromen
Opvallend is dat instromen van de vaarzen direct na het afkalven minder stress oplevert dan introductie in het koppel na drie dagen. Dat is hormonaal aangestuurd, stelt universitair docent Frank van Eerdenburg van de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. ‘Op de dag van afkalven, zijn vaarzen ingesteld op het verdedigen van hun kalf en zijn ze assertiever.’
Vaarzen vreten langzamer
Toch raden de onderzoekers het apart huisvesten van vaarzen aan. Ze ervaren dan minder stress doordat ze niet in conflict komen met oudere dieren. Bovendien kunnen veehouders zo beter inspelen op het typische eetgedrag van vaarzen. Vaarzen vreten langzamer dan volwassen koeien. De extra tijd die dat vergt, krijgen ze meer in een groep met leeftijdsgenoten dan in een groep met dominante oudere koeien.
Sense of Sensors
In het grootschalige praktijkonderzoek Sense of Sensors zoeken Universiteit Utrecht, Wageningen Universiteit, Vetvice en Nedap naar een manier om informatie van sensoren in de praktijk tot waarde te brengen.
Lees het hele verhaal in de november 2-editie van Veeteelt die deze week in de bus valt.
REAGEER