maandag, 17 augustus, 2015 Door tweemaal daags het ureumgehalte in de melk te meten bepaalt melkveehouder Aleid Blitterswijk uit Werkhoven sinds dit weideseizoen het dagrantsoen van zijn koeien. De ureummeter is geïmporteerd uit Italië. In het augustusnummer van Veeteelt heeft Blitterswijk het over zijn bijzondere voerplan. Door gebruik te maken van de ureummeter kon de melkveehouder het dagrantsoen van zijn honderd melkkoeien optimaliseren. Blitterswijk noemt de eerste resultaten hoopgevend. Het ureum ligt redelijk stabiel rond de 20. De krachtvoergift daalde in twee maanden van 6 naar 3 kilo en het eiwitgehalte in de melk is een paar honderdste procenten gestegen. Twee tot drie cent besparenHet uiteindelijke doel van Blitterswijk is om het aandeel vers gras zo hoog mogelijk te krijgen. ‘We experimenteren hoever je op basis van vers gras terug kunt in krachtvoer. Nu ik beter weet wat er ongeveer aan eiwit in gras zit, kan ik 2, misschien wel 3 cent per liter melk besparen. Bovendien denk ik dat voeren op dagelijkse behoefte leidt tot gezondere koeien.’ De ureummeter is onderdeel van het project ‘Zo groen als gras’ dat is medegefinancierd door ZuivelNL. Op zaterdag 22 augustus is er op het melkveebedrijf van Blitterswijk een open dag, waar de eerste resultaten worden getoond.
0 reacties
|
Ureummeter bepaalt dagrantsoen van koeien
Door tweemaal daags het ureumgehalte in de melk te meten bepaalt melkveehouder Aleid Blitterswijk uit Werkhoven sinds dit weideseizoen het dagrantsoen van zijn koeien. De ureummeter is geïmporteerd uit Italië.
In het augustusnummer van Veeteelt heeft Blitterswijk het over zijn bijzondere voerplan. Door gebruik te maken van de ureummeter kon de melkveehouder het dagrantsoen van zijn honderd melkkoeien optimaliseren. Blitterswijk noemt de eerste resultaten hoopgevend. Het ureum ligt redelijk stabiel rond de 20. De krachtvoergift daalde in twee maanden van 6 naar 3 kilo en het eiwitgehalte in de melk is een paar honderdste procenten gestegen.
Twee tot drie cent besparen
Het uiteindelijke doel van Blitterswijk is om het aandeel vers gras zo hoog mogelijk te krijgen. ‘We experimenteren hoever je op basis van vers gras terug kunt in krachtvoer. Nu ik beter weet wat er ongeveer aan eiwit in gras zit, kan ik 2, misschien wel 3 cent per liter melk besparen. Bovendien denk ik dat voeren op dagelijkse behoefte leidt tot gezondere koeien.’
De ureummeter is onderdeel van het project ‘Zo groen als gras’ dat is medegefinancierd door ZuivelNL. Op zaterdag 22 augustus is er op het melkveebedrijf van Blitterswijk een open dag, waar de eerste resultaten worden getoond.
REAGEER