donderdag, 8 oktober, 2015 Veehouders die de afkalfleeftijd van de vaarzen op 24 maanden wisten te houden, realiseerden in 2013 een 140 euro hoger saldo per koe dan veehouders die hun vaarzen twee maanden ouder lieten afkalven. Dit is een van de conclusies uit een analyse van de boekhoudingen van zo’n duizend bedrijven die Flynth Accountants en Adviseurs uitvoerde op verzoek van Veeteelt. Afkalfleeftijd al jaren op 26 maandenDe gemiddelde afkalfleeftijd van de vaarzen schommelt al jaren rond de 26 maanden, zo blijkt uit de cijfers. Een verlaging met twee maanden hoeft echter zeker niet nadelig uit te pakken voor de prestaties van de dieren. Zo was de gemiddelde productie per koe duidelijk hoger op bedrijven waar de vaarzen relatief jong afkalven. Ook realiseerden de jonge vaarzen uiteindelijk een hogere levensproductie. Het vervangingspercentage was op beide groepen bedrijven vergelijkbaar. Halve pink minder nodigDe veehouders die erin slaagden de vaarzen op twee jaar te laten kalven, hadden per tien melkkoeien ruim een halve pink minder nodig om de veestapel op peil te houden dan de veehouders met een gemiddelde afkalfleeftijd. Dit leverde hun per koe 140 euro meer saldo op. Meer cijfers over jongvee-opfok en een uitgebreide toelichting zijn te vinden in de special in het eerste oktober nummer van Veeteelt die vandaag verschijnt.
0 reacties
|
Twee maanden eerder afkalven levert 140 euro op
Veehouders die de afkalfleeftijd van de vaarzen op 24 maanden wisten te houden, realiseerden in 2013 een 140 euro hoger saldo per koe dan veehouders die hun vaarzen twee maanden ouder lieten afkalven.
Dit is een van de conclusies uit een analyse van de boekhoudingen van zo’n duizend bedrijven die Flynth Accountants en Adviseurs uitvoerde op verzoek van Veeteelt.
Afkalfleeftijd al jaren op 26 maanden
De gemiddelde afkalfleeftijd van de vaarzen schommelt al jaren rond de 26 maanden, zo blijkt uit de cijfers. Een verlaging met twee maanden hoeft echter zeker niet nadelig uit te pakken voor de prestaties van de dieren. Zo was de gemiddelde productie per koe duidelijk hoger op bedrijven waar de vaarzen relatief jong afkalven. Ook realiseerden de jonge vaarzen uiteindelijk een hogere levensproductie. Het vervangingspercentage was op beide groepen bedrijven vergelijkbaar.
Halve pink minder nodig
De veehouders die erin slaagden de vaarzen op twee jaar te laten kalven, hadden per tien melkkoeien ruim een halve pink minder nodig om de veestapel op peil te houden dan de veehouders met een gemiddelde afkalfleeftijd. Dit leverde hun per koe 140 euro meer saldo op.
Meer cijfers over jongvee-opfok en een uitgebreide toelichting zijn te vinden in de special in het eerste oktober nummer van Veeteelt die vandaag verschijnt.
REAGEER