vrijdag, 28 april, 2017 Twee derde van de graskuilen heeft een te lage dichtheid. Dat blijkt uit praktijkonderzoek van Robert Ebbers en Cor Kroon. De studenten aan de has in Dronten analyseerden voor hun studie in samenwerking met Groeikracht BV, Van Iperen en Lallemand 27 kuilen op 26 melkveebedrijven. Optimale dichtheid: 240 kilo droge stof per kuubDe optimale dichtheid ligt op een niveau van ten minste 240 kilo droge stof per kuub. Ebbers en Koorn stelden vast dat een derde van de kuilen dit streefgetal wist te halen, maar de meerderheid van de kuilen dus niet. Verband tussen aanvoersnelheid en dichtheid kuilDe studenten vonden een duidelijk verband tussen de aanvoersnelheid en de dichtheid in de kuil. Hoe sneller het gras naar de kuil was gebracht, des te lager de dichtheid in de kuil. Een vergelijkbaar verband vonden ze tussen de kilo’s voertuig, uitgedrukt ten opzichte van de aanvoersnelheid. ‘Wil je dertig ton per uur naar de kuil rijden, dan moet je minimaal vijftien ton aan massa op de kuil laten rijden. Je hebt dus de helft van de aanvoersnelheid aan massa op de kuil nodig’, zegt Kroon. Lees meer over het onderzoek in Veeteelt april 2, die vanaf vandaag op de mat valt.
0 reacties
|
Twee derde graskuilen heeft te lage dichtheid
![]() |
Twee derde van de graskuilen heeft een te lage dichtheid. Dat blijkt uit praktijkonderzoek van Robert Ebbers en Cor Kroon.
De studenten aan de has in Dronten analyseerden voor hun studie in samenwerking met Groeikracht BV, Van Iperen en Lallemand 27 kuilen op 26 melkveebedrijven.
Optimale dichtheid: 240 kilo droge stof per kuub
De optimale dichtheid ligt op een niveau van ten minste 240 kilo droge stof per kuub. Ebbers en Koorn stelden vast dat een derde van de kuilen dit streefgetal wist te halen, maar de meerderheid van de kuilen dus niet.
Verband tussen aanvoersnelheid en dichtheid kuil
De studenten vonden een duidelijk verband tussen de aanvoersnelheid en de dichtheid in de kuil. Hoe sneller het gras naar de kuil was gebracht, des te lager de dichtheid in de kuil.
Een vergelijkbaar verband vonden ze tussen de kilo’s voertuig, uitgedrukt ten opzichte van de aanvoersnelheid. ‘Wil je dertig ton per uur naar de kuil rijden, dan moet je minimaal vijftien ton aan massa op de kuil laten rijden. Je hebt dus de helft van de aanvoersnelheid aan massa op de kuil nodig’, zegt Kroon.
Lees meer over het onderzoek in Veeteelt april 2, die vanaf vandaag op de mat valt.
REAGEER