woensdag, 21 juni, 2017 Veehouders die kiezen voor de productie van gentechvrije melk kunnen hiermee tot 0,7 cent per kilo melk extra verdienen. Tot deze conclusie komt Agrifirm na het doorrekenen van de extra kosten die moeten worden gemaakt voor de productie van gentechvrij voer. Soja meest kritischRobert Meijer, manager marketing en communicatie bij ForFarmers, vertelt dat soja de meeste kritische grondstof is als het gaat om de productie van VLOG-voeders. ‘Zuid-Amerikaanse soja vervangen door Europese raap, zoals in Duitsland vaak gebeurt, is voor Nederlandse melkveehouders minder gemakkelijk als gevolg van de fosfaatwetgeving. Het fosforgehalte in raap is namelijk fors hoger dan dat van soja’, legt Meijer uit. Gentechvrije melk produceren is volgens hem dan ook vooral financieel interessant voor veehouders die veel gras voeren, omdat zij minder eiwitrijk krachtvoer hoeven aan te kopen. Vooral voor grasboerenZowel FrieslandCampina als CONO Kaasmakers betaalt veehouders die deelnemen aan een VLOG-pilot een meerprijs van een cent per kilo melk. Deze ontvangen ze ook al tijdens de omschakelperiode, die drie maanden duurt. ‘Dat is gemiddeld genomen voldoende om de meerkosten goed te maken’, stelt Peter Boudeling, directeur inkoop, productie en logistiek bij Agrifirm Feed. Veehouders die veel gras voeren, kunnen volgens zijn berekening maximaal 0,7 cent per kilo melk extra verdienen als ze kiezen voor de productie van gentechvrije melk. Naast Agrifirm en ForFarmers hebben ook De Heus en AgruniekRijnvallei gemeld dat ze VLOG-gecertificeerd voer voor melkkoeien kunnen leveren. VLOG (Verband Lebensmittel Ohne Gentechnik) verenigt in Duitsland alle partijen die zich inspannen voor een gentechvrije voedselketen en beheert de certificering. Een achtergrondverhaal over de productie van VLOG-melk is te lezen in het juninummer van Veeteelt, dat vanaf aanstaande donderdag in de bus valt.
0 reacties
|
Tot 0,7 cent extra marge op productie van gentechvrije melk
Veehouders die kiezen voor de productie van gentechvrije melk kunnen hiermee tot 0,7 cent per kilo melk extra verdienen.
Tot deze conclusie komt Agrifirm na het doorrekenen van de extra kosten die moeten worden gemaakt voor de productie van gentechvrij voer.
Soja meest kritisch
Robert Meijer, manager marketing en communicatie bij ForFarmers, vertelt dat soja de meeste kritische grondstof is als het gaat om de productie van VLOG-voeders. ‘Zuid-Amerikaanse soja vervangen door Europese raap, zoals in Duitsland vaak gebeurt, is voor Nederlandse melkveehouders minder gemakkelijk als gevolg van de fosfaatwetgeving. Het fosforgehalte in raap is namelijk fors hoger dan dat van soja’, legt Meijer uit. Gentechvrije melk produceren is volgens hem dan ook vooral financieel interessant voor veehouders die veel gras voeren, omdat zij minder eiwitrijk krachtvoer hoeven aan te kopen.
Vooral voor grasboeren
Zowel FrieslandCampina als CONO Kaasmakers betaalt veehouders die deelnemen aan een VLOG-pilot een meerprijs van een cent per kilo melk. Deze ontvangen ze ook al tijdens de omschakelperiode, die drie maanden duurt. ‘Dat is gemiddeld genomen voldoende om de meerkosten goed te maken’, stelt Peter Boudeling, directeur inkoop, productie en logistiek bij Agrifirm Feed. Veehouders die veel gras voeren, kunnen volgens zijn berekening maximaal 0,7 cent per kilo melk extra verdienen als ze kiezen voor de productie van gentechvrije melk.
Naast Agrifirm en ForFarmers hebben ook De Heus en AgruniekRijnvallei gemeld dat ze VLOG-gecertificeerd voer voor melkkoeien kunnen leveren. VLOG (Verband Lebensmittel Ohne Gentechnik) verenigt in Duitsland alle partijen die zich inspannen voor een gentechvrije voedselketen en beheert de certificering.
Een achtergrondverhaal over de productie van VLOG-melk is te lezen in het juninummer van Veeteelt, dat vanaf aanstaande donderdag in de bus valt.
REAGEER